Retailfonds Syntrus Achmea breidt fors uit

Syntrus Achmea Real Estate & Finance heeft namens het Achmea Dutch Retail Property Fund (ADRPF) twee retail vastgoedportefeuilles overgenomen ter waarde van ruim €390 mln. Beide portefeuilles waren eigendom van een pensioenfonds en een verzekeraar en al in beheer bij Syntrus Achmea.

De transactie heeft plaatsgevonden door middel van uitgifte van participaties. De uitbreiding betekent een aanzienlijke groei voor het ADRPF van €550 mln naar €940 mln. Alle objecten in de twee portefeuilles voldoen aan de in 2021 aangescherpte strategie van het ADRPF, die is gericht op dominante wijkcentra voor de dagelijkse boodschappen en (winkel)objecten in de beste 9 binnensteden van Nederland.

De aangekochte portefeuilles zijn voor 60% gelegen in de G4 en voor 14% in Groningen, Haarlem en Maastricht (G5-9). De overige 26% bestaat uit wijkcentra gericht op de dagelijkse boodschappen.

‘Wij zijn trots op het vertrouwen dat de bestaande en de twee nieuwe participanten uitspreken met deze samenvoeging,’ zegt Peter Koppers, fondsmanager van het ADPRF. ‘De samenvoeging leidt tot een krachtige winkelportefeuille gericht op de toekomst van het winkelen, waarbij forse diversificatie- en synergievoordelen worden verwacht.’

Fiscaal transparant fonds
Tegelijk met de aankoop van de portefeuilles is de fondsstructuur aangepast van FBI (fiscale beleggingsinstelling) naar een fiscaal transparant fonds. Hiermee wordt onder meer geanticipeerd op het voornemen van de overheid om de FBI af te schaffen.

De portefeuille van het ADRPF is de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd door verkopen in onder meer Almere, Hilversum, Dordrecht, Rotterdam (Zuidplein) en Beek. Tevens zijn succesvolle herontwikkelingen opgeleverd in Utrecht (House Modernes) en Rotterdam (Forum). De bezettingsgraad is de afgelopen jaren gestegen naar 98%.

De betrokken partijen werden juridisch en fiscaal geadviseerd door Nauta Dutilh en KPMG Meijburg. Commercieel werden de partijen geadviseerd door CBRE en Colliers.