Rentmeesters en vastgoedmanagers komen uit de schaduw

Vastgoedmanagement wordt gekenmerkt door een stabiele groei, maar in de publiciteit zijn de managers en rentmeesters juist conjunctuurgevoelig.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 2, 23 februari 2024

Gaat het goed in het vastgoed, dan draait alles om de ‘deal’; zijn er jaren met weinig huur- en beleggingstransacties, zoals in 2023, dan ontstaat er meer ruimte voor het vastgoedmanagement.

Achter deze waan van de dag tekent zich een structurele beweging af met meer aandacht voor vastgoedmanagement. Vastgoedeigenaren krijgen allemaal in toenemende mate te maken met ESG-problematiek. Het is onvoldoende wanneer een vastgoedeigenaar zelf aan hoge normen voldoet of zijn gebouwen de juiste energieprestatie-labels hebben. Zo’n belegger valt alsnog door de mand als het vastgoedmanagement niet aan ESG-normen voldoet. ESG is een keten van aansprakelijkheid, waarbij alle belanghebbenden moeten meedoen.

Sander Groot, voorzitter van branchevereniging Vastgoedmanagement NL, geeft in deze editie zijn visie op de ontwikkeling van het vakgebied (zie pagina 52), waarbij de traditionele rolverdeling van opdrachtgevende vastgoedeigenaar en vastgoedmanager wijzigt. Groot ziet voor zijn aangeslotenen een rol van ‘trusted party’ – een partij die kan helpen met data, gebouwbeheersystemen en kennis van verduurzaming, van de ontwikkeling van label A-kantoren tot de nieuwe energielabels dit jaar voor retail.

Aanvullend onderzoek zal moeten aantonen in hoeverre dit partnership aansluit bij de werkelijkheid. De praktijk is immers weerbarstig. Een voorbeeld is het prachtige idee van Madaster – een soort kadaster met alle materialen die gebruikt zijn in gebouwen, waardoor hergebruik mogelijk wordt. Het idee wordt door bijna alle grote ontwikkelaars omarmd, maar vaak blijkt dat het Madaster niet wordt bijgehouden, omdat het vastgoedmanagers aan tijd en geld ontbreekt.

Nog een praktijkvoorbeeld. Toen PropertyNL als een van de eerste huurders het WTC Utrecht betrok, was de eigenaar terecht in de ban van een nieuwe stap op ESG-gebied: niet alleen een certificaat voor energie, maar ook een Well-certificaat van het Blue Building Institute. Helaas verslapte na de oplevering de aandacht van de huurders voor Well, met als gevolg dat nieuwe huurders zich afvroegen waarom PropertyNL een tapijt had van hergebruikte visnetten.

Het zal tijd vergen om ESG in de hele keten van het vastgoed te implementeren. Daarbij hoort naast de wortel ook de stok. Vastgoedmanagement NL vraagt daarom dit jaar aandacht voor tuchtrecht. Op tuchtrechtgebied lopen de vastgoedmanagers nog achter bij de NVM-makelaars met wie zij het kantoor in Papendorp delen.

In de vorige uitgave besteedden we aandacht aan de nieuwe wind die waait bij NVM BOG met Irene Flotman als voorzitter. Zij komt uit het nest van CBRE en wil niet alleen bruggen slaan naar andere makelaars, maar ook naar andere disciplines van vastgoedmanagement en rentmeesters.

Redacteur Lucas Ligtenberg is deze maand in de wereld van de 550 beëdigde rentmeesters gedoken. Hij ontdekte dat het beeld van de rentmeester met jagershoed en labrador moet worden bijgesteld. Zij zijn de specialisten van Natura 2000 tot en met de klimaatakkoorden van Parijs. Vastgoedmanagers en rentmeesters: zij zullen hoe dan ook een grote rol krijgen op de onroerendgoedmarkt, zeker wanneer de dealmakers een toontje lager zingen.