Regiospecial Oost-NL: ‘Hang naar kwaliteit en duurzaamheid’

In de regiospecial Oost-Nederland een interview met Alwin Rijpstra, CBRE, city leader Noordoost Nederland, kantoor Zwolle.

Door Annemieke Diekman
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 3, 26 maart 2021

‘Ondanks de coronapandemie kunnen we hier in de regio toch spreken van een redelijk jaar voor de kantorenmarkt. We bedienen vanuit Zwolle zowel Gelderland en Overijssel als de noordelijke provincies. De kantorenmarkt heeft wel een terugval in de opname gezien. Die kwam in 2021 gemiddeld 25–30% lager uit dan het jaar ervoor. De vraag naar kantoorruimte is niet zozeer uitgevallen, als wel uitgesteld. Bedrijven nemen wat langer de tijd om te beslissen, sommigen sluiten in de tussentijd tijdelijke huurcontracten voor een halfjaar of jaar.

We zien wel dat het zoekprofiel wijzigt. De functie van een kantoor verschuift – mede door de coronacrisis en het daaruit voortvloeiende thuiswerken – steeds meer van werkplek naar ontmoetingsplek. Ook merken we een toegenomen hang naar kwaliteit en duurzaamheid. Die trends waren al aan de gang, maar zie je nu versnellen. Vooral de wens te verduurzamen is sterker dan ooit. Voorheen waren dat vooral de koplopers, de grote corporates, die hier veel aandacht voor hadden, maar nu sijpelt dat ook door naar kleinere ondernemingen.

Slechte kantoren op een slechte plek zullen versneld van de markt verdwijnen. Daar is geen vraag meer naar. Nieuwe, kwalitatief goede kantoorruimte is echter schaars. We gaan een interessante tijd tegemoet, want de vraag sluit niet goed aan op het aanbod. Bovendien vechten de functies wonen en bedrijfsruimte om voorrang bij de herbestemming van gronden. Daarbij is het wel zaak om ruimte te houden voor bijvoorbeeld de ontwikkeling van nieuwe kantoren in de stationsomgeving. Je wilt niet dat de werklocaties de stad uit worden gedrukt.

Als voorbeeld zou ik Zwolle willen noemen. De gemeente heeft de ambitie te groeien van 135.000 naar 180.000 inwoners. De vraag is waar die extra inwoners straks allemaal moeten wonen en werken. De druk op de grond binnen de stad zal toenemen. Het zal nog een hele opgave worden om de ruimte eerlijk te verdelen.’

Laatste nieuws

Evenementen