Raad van State blokkeert ontwikkelingsplannen Paleis Soestdijk

De Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat de gemeente Baarn opnieuw naar het bestemmingsplan voor Paleis Soestdijk moet kijken. Het huidige plan voor restauratie van het paleis en woningbouw op het landgoed bevat te veel gebreken.

De verkeersafwikkeling en veiligheid bij evenementen zijn volgens de Raad van State niet goed onderzocht. Ook de gevolgen die evenementen kunnen hebben voor nabijgelegen Natura-2000-gebieden, krijgen in de plannen te weinig aandacht. De gemeente Baarn moet nu opnieuw naar de tekentafel. Herontwikkeling is onder de juiste voorwaarden nog altijd mogelijk.

Het echtpaar Ton en Maya Meijer kocht Paleis Soestdijk en het bijbehorende landgoed in 2017 voor € 1,7 mln. Het rijksmonument kampt met achterstallig onderhoud en moet grondig worden gerenoveerd. Om de renovatie te kunnen bekostigen, wil het koppel 98 woningen, horeca en een hotel met 120 kamers op het terrein bouwen. Landgoed Soestdijk moet daarnaast een toeristische trekpleister worden.

Omwonenden en natuurorganisaties vrezen echter dat de bouwplannen de natuur en de omgeving zullen aantasten. Ze zijn ook bang voor verkeersdrukte en geluidshinder. In 2022 maakten ze officieel bezwaar tegen het bestemmingsplan.

Oorspronkelijk zou het nieuwe Paleis Soestdijk al in 2025 de deuren openen. De openingsdatum werd met twee jaar verlengd, maar na de uitspraak van de Raad van State gaat dit waarschijnlijk nog veel langer duren.