PropertyNL lanceert stemwijzer met knipoog

De verkiezingen komen er met rasse schreden aan. Maar wat moet u als vastgoedprofessional nu stemmen als u weer wilt gaan bouwen of juist tuk bent op nog meer regelgeving? Wij van PropertyNL komen met de enige echte stemwijzer voor vastgoedmensen. 

PropertyNL maakte een kwantitatieve analyset van verkiezingsprogramma’s die eind september beschikbaar waren. Dat waren er op dat moment 17, van vrijwel alle op dit moment in de Tweede Kamer actieve politieke partijen. Alle partijen die het goed doen in de peilingen zijn meegenomen in ons onderzoek, ook Nieuw Sociaal Contract, de partij van Pieter Omtzigt. 

Stikstof, middenhuur, senioren

Aan de hand van een kleine dertig termen die gemeengoed zijn in de vastgoedbranche maakten we een scan van de tekst in de verkiezingsprogramma’s. Denk aan stikstof, middenhuur en senioren. Daarbij werd ook gezocht op aanverwante termen: jongeren in plaats van starters, ouderen in plaats van senioren.Ook sloten de we relatie van onderzochte termen met niet-vastgoed gerelateerde thema’s zoveel mogelijk uit.

Belangrijkste brancheverenigingen

De meest gevonden ‘vastgoedtermen’ hebben we gebundeld in thema’s met ieder een eigen gewicht. Deze thema’s gaan mogelijk een rol spelen in de laatste week van de verkiezingscampagne, bijvoorbeeld tijdens de debatten. We hebben deze thema’s voorgelegd aan de belangrijkste brancheverenigingen in de sector met de vraag welk gewicht zij eraan zouden hangen bij het bepalen van hun stem tijdens de verkiezingen. Bouwend Nederland, Neprom, NVM, Vastgoed Belang en IVBN namen de moeite om hierop te reageren.

Bepaal uw stem

De combinatie van de analyse van wat de politieke partijen klaarblijkelijk interessant vinden om in hun verkiezingsprogramma op te nemen en de visie van de branchevertegenwoordigers levert een stroomschema op aan de hand waarvan u uw stem kunt bepalen. Een stemwijzer dus. Een stemwijzer met een knipoog, want het is geen exacte wetenschap en verkiezingsbeloften blijken na de verkiezingen maar al te vaak lastig om te zetten in daden.

Kijk hier waar u vanuit uw rol in de vastgoedbranche "het beste" op zou kunnen stemmen.