Pechgeneratie studenten dubbel gepakt

Studenten die vanaf dit jaar afstuderen, kunnen een minder hoge hypotheek krijgen dan eerder afgestudeerden, zo blijkt uit een analyse van Van Bruggen Adviesgroep. Deze groep studenten betaalt inmiddels meer dan vijf keer zoveel rente op de verplichte studielening.

De pechgeneratie studenten kreeg het leenstelsel voor de kiezen, terwijl voorgangers jarenlang van de studiebeurs gebruik konden maken. Omdat de rente nu vijf jaar lang op 2,56% is gezet -dat was vorig jaar 0,46%- stijgt hun studieschuld en kunnen de gedupeerde studenten een minder hoge hypotheek krijgen. Dat kan volgens Van Bruggen Adviesgroep zomaar € 10.000 schelen.

Maandlast leidend

Bij de oude regels werd bij de berekening van de maximale hypotheek gekeken naar de oorspronkelijke hoogte van de studieschuld. Inmiddels wordt gekeken naar de maandlast van de studielening. Dit omdat voorheen geen rekening werd gehouden met studenten die extra afgelost hadden op hun studielening.

“Op zich een goede wijziging, maar die pakt uiteindelijk wel negatief uit voor studenten die te maken krijgen met een hogere rente”, stelt Jan Thale Haandrikman, directeur bij Van Bruggen Adviesgroep. “De studenten die de afgelopen jaren geen basisbeurs kregen, worden nu ook nog eens geconfronteerd met minder leencapaciteit. Dit terwijl de omstandigheden op de woningmarkt voor deze generatie al ongelukkig zijn, vanwege het zeer beperkte aanbod en hoge prijzen.”

Vast percentage

Haandrikman pleit voor een vast rentepercentage op studieleningen en dus een gelijke behandeling van studenten. “Ik zou de politiek adviseren om de hoogte van de rente op studieleningen onafhankelijk te maken van de grillen van de financiële markten. Neem als uitgangspunt de gemiddelde vijfjarige rente voor staatsleningen over de afgelopen tien jaar. Dan leg je als overheid soms even iets toe op de studieleningen, terwijl je op een ander moment er iets aan verdient. Maar dan voorkom je dat dit over de rug gaat van een student die net op het verkeerde moment afstudeert.”