Pararius: Vrijesectorhuuraanbod neemt af en huurprijzen stijgen

Van alle woningen die het afgelopen kwartaal te koop werden aangeboden, was 7% afkomstig uit de vrijesectorhuurmarkt.

Dit percentage is het afgelopen jaar sterk gestegen van 4 naar 7%, meldt woningplatform Pararius. Het aantal beschikbare vrijesectorhuurwoningen voor nieuwe huurders is in een jaar tijd gedaald met 31,7% terwijl het aantal reacties op deze beschikbaar gekomen huurwoningen blijft stijgen. De gemiddelde vierkantemeterprijs van een huurwoning in de vrije sector is in het derde kwartaal van 2023 met 5,2% gestegen ten opzichte van een jaar geleden.

Verschuivingen van huur- naar koopwoningen werden gemeten door te kijken naar woningen die te koop werden aangeboden tussen Q4 2019 en Q3 2023. Als een woning voorheen als huurwoning in onze database bekend was en vervolgens te koop werd aangeboden door huurwoningaanbieder Pararius, wordt dit als een verschuiving geteld.

Huuraanbod vrije sector neemt af

‘Lange tijd kwam standaard zo’n 3 tot 4 procent van de te koop aangeboden woningen uit de vrijesectorhuurmarkt,’ zegt Jasper de Groot, directeur van Pararius, ‘maar sinds het vierde kwartaal van 2022 neemt dit percentage sterk toe.’ Volgens Pararius verkleint het huuraanbod in de vrije sector verkleint, mede doordat verhuur steeds minder aantrekkelijk wordt door de opeenstapeling van overheidsmaatregelen voor verhuurders. De huurwoningen worden verkocht aan particuliere eigenaar-bewoners, wat het huuraanbod in de vrije sector – dat al zo gering was – nog verder verkleint.

In alle vijf de grote steden steeg de gemiddelde vierkantemeterprijs ten opzichte van een jaar geleden. Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht waren in het tweede kwartaal verantwoordelijk voor 41 procent van het totale huuraanbod dat werd aangeboden op Pararius. In het derde kwartaal van 2022 bestond 43 procent van het totale huuraanbod nog uit aanbod in de G5, in 2021 was dit 53 procent. Pararius ziet het aantal woningen dat wordt aangeboden in de grote steden sinds de invoering van de WOZ-cap in mei 2022 teruglopen.

Prijsstijging in grote steden

In Amsterdam (€ 27,32/m²) betaalden nieuwe huurders 8,2% meer voor een vrijgekomen huurwoning in de vrije sector, en in Den Haag (€ 19,14/m²) ging de gemiddelde vierkantemeterprijs 7,2% omhoog. In Rotterdam (€ 19,14/m²) betaalden nieuwe huurders 9,3% meer dan een jaar geleden. In Utrecht (€ 20,35/m²) bleven de huurprijzen redelijk gelijk aan vorig jaar: huurders betaalden 0,6% meer. In Eindhoven (€ 18,36/m²) steeg de vierkantemeterprijs met iets meer dan vijf procent ten opzichte van een jaar geleden: nieuwe huurders betaalden 5,4% meer.

De vierkantemeterprijs ligt in alle G5-steden boven het landelijk gemiddelde, wat in het derde kwartaal van 2023 uitkwam op € 17,77 per m² per maand. Dit is 5,2% meer dan een jaar geleden.

De voornaamste wetsvoorstellen van minister De Jonge, waarin de regulering van de middenhuur (Wet Betaalbare Huur) en de woonovereenkomsten (Wet Regie op Volkshuisvesting) zijn opgenomen, zijn nog niet afzonderlijk behandeld. Dit komt doordat deze wetsvoorstellen nog niet aan de Tweede Kamer zijn voorgelegd.
De Groot: ‘Het zou veel beter zijn om met een langetermijnvisie voor de woningmarkt te werken, en niet langer te denken in kortetermijnoplossingen.’