Opvolger van Aboutaleb? Drie usual suspects met vastgoedervaring

Nu Ahmed Aboutaleb zijn vertrek als burgemeester van Rotterdam heeft aangekondigd kan het speculeren over zijn opvolger beginnen. PropertyNL geeft alvast een voorzet met drie usual suspects die beschikken over “vastgoedervaring” én een politieke antenne.

Onderwijzer op het woondomein

Met stip op nummer 1 als kansrijke opvolger van Aboutaleb staat,  als je de populatie op X (Twitter) mag volgen, Hugo de Jonge. De huidige demissionaire woonminister heeft ervaring in het lokale bestuur; uitgerekend in Rotterdam was hij wethouder van Onderwijs, Jeugd en Zorg voor hij in 2017 de overstap maakte naar de landelijke politiek. De Jonge (46) heeft sinds jaar en dag zijn domicilie in de Maasstad, op het steeds hippere Katendrecht. Daar laat hij zich graag fotograferen als hij wordt geïnterviewd en rent hij zijn hardlooprondjes, al dan niet in gezelschap van Adriaan Visser, directeur van Brink Groep en net als De Jonge oud-wethouder in Rotterdam.

Mocht hij in zijn voor de job dan moet hij nog wel de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad zien te overtuigen. Zijn CDA is met 1 raadszetel een splinterpartij geworden in de Rotterdamse politiek. Ook is de Rotterdamse vastgoedwereld niet unaniem overtuigd over zijn kwaliteiten in het bouwdomein, van oudsher de hartslag van de stad. Zo verzuchtte voormalig Vorm-baas Daan van der Vorm in 2022 over het uitblijven van nieuwbouw en het oplopen van de regeldruk dat hij een onderwijzer uit Oud-Beijerland niet gaat leren klimmen, daarmee verwijzend naar de vroegere professie en woonplaats van De Jonge.

De baas op Zuid

Een andere naam die snel opdoemt als de competenties politiek inzicht en kennis van de lokale vastgoedmarkt worden gecombineerd is die van Marco Pastors. Hij is nu nog directeur van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid, de inspanning die met steun van politiek Den Haag wordt verricht om Rotterdam Zuid uit de armoede en achterstanden te trekken. Dit door onder meer werk te maken van betere huisvesting en meer werkgelegenheid in het stadsdeel dat op zichzelf al ongeveer net zoveel inwoners telt als Eindhoven. Net als De Jonge was hij lokaal politiek actief in de stad, als wethouder Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting namens Leefbaar Rotterdam.

Hoewel het tempo van de wijkverbetering op Zuid wel wat omhoog kan volgens zijn criticasters , onderkennen vriend en vijand de vooruitgang die wél wordt geboekt. Hoewel Leefbaar Rotterdam de grootste politieke stroming in de tweede stad van Nederlands is, zou een kandidatuur van Pastors, wiens tweede termijn bij NPRZ in 2025 afloopt, geen gelopen race zijn. In zijn politieke periode namens Leefbaar Rotterdam was hij altijd behoorlijk uitgesproken op thema’s als immigratie en integratie. Daarnaast is niet iedereen fan van de Rotterdamwet, de wet die zijn stempel heeft en moet zorgen voor een betere spreiding van kansarmen door de stad. Als zijn werkhorizon op de officiële pensioenleeftijd ligt, kan Pastors (58) als burgemeester anderhalve termijn mee.   

Geliefde doorbouwer

Kort voor de jaarwisseling werd in het Rotterdamse WTC het boek Wolkenkrabbersstad Rotterdam gepresenteerd bij adviesbureau Fakton. Toevallig liep Hamit Karakus daar ook rond omdat hij net als Fakton als gangmaker nog altijd is betrokken bij de coalitie Feyenoord XL, het plan om het gebied tegenover de Kuip te veranderen in een nieuwe woonwijk met een park en tal van voorzieningen. Een lastige klus, niet in de laatste plaats omdat het bestaande spoor overkluisd moet worden en het rangeerterrein een andere plek moet krijgen. Veel overleg met tal  van stakeholders dus.

Bij de boekpresentatie, toen hij al weer weg was, werd Karakus nog aangehaald als de man zonder wie Rotterdam anno nu niet zoveel spectaculaire hoogbouw zou hebben gehad. Als wethouder Ruimtelijke Ordening Wonen en Vastgoed (PvdA) was hij de drijver achter het doorbouwen tijdens en in de jaren na de kredietcrisis van 2008. Die ervaring zou hem als burgemeester van Rotterdam opnieuw van pas komen nu ook de Maasstad worstelt met uitstel en afstel van projecten als gevolg van de vastgoedcrisis.

Qua timing zou deze baan slecht uitkomen. Pas vorig jaar keerde hij na een kwart eeuw in stenen -hij was ook nog adjunct-directeur bij Atta Makelaars- weer terug in het blauw, als chef van de politie in Noord -Holland. Daar staat tegenover Karakus (58) dus ook de weg weet in de openbare orde en veiligheid, een ander hot item in Rotterdam. Net als Pastors zou hij na anderhalve termijn als burgemeester officieel met pensioen kunnen.