Onzekere Expo Real begint al in Utrecht

Europa's grootste vastgoedbeurs vindt deze week onder een onzeker gesternte plaats. Maar waar zwakke spelers nu afhaken, houdden gevestigde partijen stand. 

Op Utrecht Centraal Station is de grootste vastgoedbeurs Expo Real in München dinsdag al begonnen. Dit jaar is de trein populairder dan ooit ten opzichte van het vliegtuig om naar het evenement te gaan. Ook ESG-verantwoorde reizigers proberen nog een staartje mee te pakken van de Octoberfest. Het gesternte waaronder de beurs plaatsvindt is minder feestelijk. De verwerking van de rentestijging en de Oekraine-risico’s eisen hun tol. The Economist betitelde de Europese economische motor Duitsland onlangs als ‘sick man of Europe’. Eerder vertelde scheidend BPD-topman Walter de Boer dat de Duitse markt veel pessimistischer is dan bijvoorbeeld de Nederlandse. In Duitsland wordt BPD getroffen door een kopersstaking, terwijl dat in Nederland niet het geval is.

Uit een gesprek met Expo-directeur Claudia Boymanns met PropertyEU blijkt dat het aantal exposanten – 1850 uit 36 landen – nog redelijk stabiel is gebleven. Zij is vooral blij met de delegatie van de beursgenoteerde vastgoed asset manager Patrizia met meer dan honderd participanten. Over de visie van Patrizia over de Nederlandse markt volgt komende dagen meer. Boymanns is ook blij met nieuwkomers uit Dubai en Saoedi Arabie. Nederland en Italië zijn als vanouds sterk en ook de Britse steden doen van zich spreken met een gezamenlijke stand. Daar staat tegenover dat Roemenië en Bulgarije niet meer aanwezig zijn.

PropertyEU had voorafgaand aan de beurs om de stemming te peilen een gesprek met Cromwell Property Group- CEO Pertti Vanhanen. Hij is niet gerust op de verwerking van de rentestijging door de markt. In Nederland is al wat optimisme te bespeuren omdat het einde aan de rentestijgingen is ingeluid. Hij zegt dat niet te makkelijk mag worden gedacht over de hoogste Europese rente sinds 1999 en spreekt over ‘uitzonderlijk moeilijke omstandigheden voor herfinancieringen.’ Vanhanen spreekt ook zijn zorg uit over het dealvolume beleggingen vastgoed dat in Europa met 50% gedaald is ten opzichte van vorig jaar. Hij verwacht dat veel beleggers hun gezicht wel laten zien, maar niet tot actie kunnen komen.

Christian Baerman, partner van Arrow Capital ziet dat de vastgoedbeleggersmarkt veel sneller reageert dan bij eerdere crises. Dit was ook de opinie van CBRE-topman Europa, Marco Hekman. Het voordeel wanneer sneller afgeboekt kan worden en afscheid kan worden genomen van zwakke spelers, is dat de markt weer kan wennen aan ‘het nieuwe normaal’.

De Expo Real gaat ondertussen onverdroten voort met het aanbieden van discussieplatforms, met uiteraard veel aandacht voor ESG. PropertyEU heeft over dit onderwerp en de relatie met vastgoed zelfs ter gelegenheid van de beurs een speciale uitgave uitgebracht. De Expo heeft als uitsmijter voor vrijdag de wereldberoemde Indisch/Amerikaanse goeroe dr Parag Khanna van het boek ‘Move: how mass migration will reshape the world’. In de tussentijd biedt PropertyEU dagelijks de beurskrant met wetenswaardigheid en hopelijk ook nog wat deals vanuit het ‘zieke’ Duitsland.

Laatste nieuws

Evenementen