Ondergang Britse tak was voorbode faillissement Round Hill Nederland

Dat de Nederlandse vestiging van Round Hill faillissement heeft aangevraagd zal marktkenners achteraf niet geheel hebben verbaasd. Een jaar geleden kondigde de Britse vastgoedinvesteerder en -ontwikkelaar al aan bezig te zijn met een reorganisatie. 

Kort voor de kerst sprak de rechtbank Amsterdam het faillissement over zowel Round Hill Capital Netherlands als Round Hill Development Management Netherlands. Over de directe oorzaak van het failissement is nog niets bekend gemaakt. Het is op de valreep van 2023 een nieuw spraakmakend faillissement in de vastgoedbranche nadat vorig jaar ook al Certitudo de stekker uit haar bedrijf moest trekken.

Helemaal onverwacht komt het bankroet van de Nederlandse tak van Round Hill niet. Iets meer dan een jaar geldeden kondigde het bedrijf al een reorganisatie aan voor de Britse activiteiten. Round Hill Europe LLP, de juridische entiteit die het grootste deel van het Britse personeel van Round Hill Capital in dienst had, werd ontbonden.

Vertragende economie

In een verklaring wees Round Hill toen naar de vertragende economie.  'Nadat we het bedrijf de afgelopen jaren hebben bemand voor groei, opereren we nu in een markt die snel is veranderd, wat een periode van langzamere activiteit zal voorspellen. Als reactie hierop zijn we al een aantal maanden bezig met een operationeel reorganisatieproces om ervoor te zorgen dat we het huidige platform, inclusief onze joint-venture-partners voor vermogensbeheer en ontwikkeling, optimaal kunnen bedienen in onze wereldwijde portefeuille van circa $ 6 miljard. Dit is een moeilijk proces geweest, maar het zal ons in staat stellen veerkrachtig te blijven tijdens deze volatiele periode, en we blijven sterk overtuigd van onze strategie.'

Verkoop aan Heimstaden

In Nederland zette Round Hill Capital bijna 5 jaar geleden al een forse stap terug toen het bijna 10.000 woningen verkocht aan de Zweede branchegenoot Heimstaden. Die kondigde afgelopen najaar aan haar woningbezit in Nederland deels te gaan uitponden als reactie om de slechtere marktomstandigheden en de voortgaande regulering in ons land. Round Hill bleeft na de uitverkoop in 2019 op bescheiden voet actief in ons land, onder meer met de transformatie van kantoorgebouwen en de aankoop van kleine woningportefeuiilles. Daarbij werkte het samen met de Bossche/Amsterdamse ontwikkelaar Boelens de Gruyter.