Nuveen Real Estate voltooit groene lening voor One Helix

Nuveen Real Estate, een van de grootste investeringsmanagers ter wereld, heeft ingestemd met het verstrekken van een lening van €35 mln aan Breakthrough Properties ter financiering van de aankoop en bouw van One Helix, een state-of-the-art life science asset in Amsterdam.

Breakthrough Properties is een joint venture van Tishman Speyer en Bellco Kapitaal. Het pand is voor 100% voorverhuurd aan Neogene, een mondiaal biotechnologiebedrijf en een volledige dochter van AstraZeneca. Neogene richt zich op de ontdekking, ontwikkeling en productie van technisch ontwikkelde T-celreceptor (TCR)-therapieën, gericht op een breed spectrum van kankersoorten.

Eenmaal voltooid zal het een kantoor- en laboratoriumgebouw van 5.155 m², vijf verdiepingen, opleveren in het zuidoosten van Amsterdam, binnen het medische cluster rond het Amsterdam Universitair Medisch Centrum (Amsterdam UMC). De locatie is door de gemeente Amsterdam aangewezen als belangrijk life science ontwikkelingsgebied en is het snelst groeiende life science cluster van Nederland. Er is nog ruim 100.000 m2 grond beschikbaar voor nieuwe hoogwaardige ontwikkelingen.

One Helix is ontworpen door UNStudio en de BREEAM Outstanding en BENG 2 certificaten krijgen, waardoor de faciliteit kan worden geclassificeerd als een groene lening. Het plan zal onder meer worden voorzien van geothermische verwarming en koeling via een thermisch energieopslagsysteem en PV-panelen op het dak om elektriciteit op te wekken. De groene lening van Nuveen Real Estate voor One Helix, is de tweede uit een programma dat in 2022 is gelanceerd met een startkapitaal van €150 mln. Eerder werd een lening verstrekt van € 54 miljoen om 3 logistieke activa in Berlijn voor Valor te financieren.

Caroline Pellmann, Senior Director bij Nuveen Real Estate: ‘De markt voor vastgoedschulden is nog steeds zeer competitief in de juiste regio’s en sectoren, dus we zijn blij dat we dit state-of-the-art project kunnen financieren.’

Nuveen Real Estate werd geadviseerd door Greenberg Traurig voor juridisch advies en JLL voor taxaties. Drees & Sommer zal optreden als technisch adviseur en projectmonitor voor de ontwikkeling.