Nieuwe Blokker-eigenaar heeft retail- en vastgoedbloed

De huidige president directeur en voormalig president commissaris van Blokker Holding, Michiel Witteveen, wordt de nieuwe eigenaar van de Blokker-keten. Witteveen komt uit een retailfamilie die bekend is van de modeketen Witteveen en Claudia Sträter. 

De management buy-out volgt een jaar na het ontslag van Casper Meijer als bestuursvoorzitter van Blokker. Witteveen neemt ook Big Bazar en Marskramer over. 

De overgrootvader van Michiel opende in 1883 een manufacturenwinkel in Heerenveen, vlak nadat Clemens & August Brenninkmeijer in Sneek waren begonnen. Opa Gregorius bouwde het bedrijf na de oorlog uit tot een damesmodeketen met vestigingen in Nederland en België.

In 1986 werd de keten verkocht aan de textielfamilie De Waal, van herenmodeketen 'Hij'. Die bouwde de 54 vestigingen om tot Zij-winkels, waardoor de naam Witteveen tijdelijk verdween.

Vader Joop Witteveen vertrok eind jaren '60 bij het familiebedrijf, en zette de damesmodewinkel Claudia Sträter op. In 1973 verkocht hij het damesmodebedrijf aan V&D, maar bleef er tot 1980 nog nauw bij betrokken.

Michiel Witteveen begon na zijn studie bij de vastgoedafdelingen van C&A en Blokker.

Hij begon in 1988 met hockeyvriend Michiel Herter het investeringsbedrijf Manaus. Dat bedrijf kreeg bekendheid door de overname van de failliete stomerijketen Palthe. Ook bouwde hij door de overname van kleine winkelbedrijfjes een nieuwe keten damesmodewinkels op, die hij de naam meegaf 'Witteveen Mode'. Met Herter nam hij in de eerste helft van de jaren negentig nog andere winkels over, zoals McGregor, Jan Dam en Sissy Boy. In 1996 scheiden de wegen met Herter. In 1998 verkocht hij Witteveen aan Euretco. Deze Witteveen ging vorig jaar failliet, maar zonder betrokkenheid van Michiel.

Witteveen bleef actief investeren in winkels en vastgoed. Zo nam hij eind jaren '90 een belang in de negen Nederlandse vestigingen van Toys ‘R Us. Zo kwam hij weer in contact met Blokker. Dat had de megastores aanvankelijk overgenomen, maar moest vanwege Europese concurrentieregels een meerderheidsbelang afstoten.

Via zijn investeringsvehikel Investore, dat hij runt met zakenpartner Maarten Langeveld, werd Witteveen ook een bekende speler in het vastgoed. Hij behoort tot de grootste 25 private vastgoedbeleggers van Nederland, zo blijkt uit PropertyNL Who’s Who Beslissers.

Hij kocht hij in 2008 een belang in de V&D-panden in Tilburg en Rotterdam Zuidplein. Een jaar later kocht hij een belang in een winkelcentrum in Amsterdam-Noord en twintig winkelpanden. Bij die laatste twee deals trok hij op met BreedInvest, een investeringsvehikel van de familie Blokker.

Vorig jaar werd hij benoemd tot commissaris van Blokker Holding, de vennootschap die na het overlijden van de ‘big boss’ in handen is van de aandeelhouders Ab en Els Blokker. Blokker Holding heeft in 2018 aangekondigd dat alle ketens buiten Blokker, zoals Leen Bakker, Intertoys en Xenos zouden worden verkocht. Witteveen wist dus inderdaad wel ongeveer waar hij instapte. In februari volgde hij Abel Slippens op als president-commissaris. Wegens tegenvallers ontsloeg de Raad van Commissarissen (met steun van de aandeelhouders Ab en Els Blokker) bestuursvoorzitter Casper Meijer.