CEO koopt Blokker en Big Bazaar

De ceo van de Blokker Holding, Michiel Witteveen, koopt de Blokker-keten, Marskramer en Big Bazaar. 

Michiel Witteveen krijgt via een management buy out € 280 mln mee van de familie, zo meldt de Financiële Telegraaf. 

De winkelformules hebben gezamenlijk 474 eigen winkels en 77 franchisewinkels in Nederland en 139 winkels in België en Luxemburg. Witteveen krijgt ook het holding-bedrijf mee. 

Bij de verkoop is het vastgoed niet inbegrepen. HB Capital heeft nog ongeveer 20% van de door de ketens gehuurde winkels in eigendom. 

Blokker maakt al sinds 2014 verlies. Met de verkoop van Big Bazaar, Marskramer en Blokker heeft de familie de laatste retailformules van de hand gedaan. Blokker is 120 jaar geleden opgericht en was tot vandaag in handen van de familie. 

Nadat door de familie Blokker in december 2018 een formeel verkoopproces voor de winkelformules was gestart, onder leiding van ABN Amro, hebben in de afgelopen maanden verschillende potentiële kopers zich gemeld, zo zegt het Blokker concern. De aandeelhouder was op zoek naar een ondernemende koper die op basis van de geformuleerde businessplannen de verlieslatende formules weer terug naar winstgevendheid en groei kan leiden. In het afgelopen jaar is de eerste fase van dit plan bij de Blokkerwinkels in Nederland al tot uitvoering gekomen, wat tot de eerste voorzichtige successen heeft geleid, met een groei van het aantal klanten en hogere omzetten.

De nieuwe eigenaar zal volgens de verkopers ook investeringen doen. Als onderdeel van de transactie levert de aandeelhouder een financiële bijdrage voor de verdere realisatie van de volgende fase van ontwikkeling van de formules. 

De familie Blokker in het persbericht: ”De familie Blokker is positief over de verkoop van Blokker en Big Bazar aan Michiel Witteveen. Wij hebben vertrouwen in hem als nieuwe eigenaar. De afgelopen jaren hebben we hem leren kennen als een gepassioneerde en gedreven ondernemer, die inmiddels heel veel kennis heeft opgedaan van de organisatie. Het is goed dat er aan de onzekere periode voor de medewerkers van Blokker en Big Bazar met deze transactie een einde komt. De organisatie kan zich nu weer volledig richten op de toekomst. Wij wensen Michiel Witteveen en zijn team daar heel veel succes mee. Vanzelfsprekend zullen wij dat proces ook in de toekomst met heel veel belangstelling volgen, want het bedrijf blijft natuurlijk voor altijd in ons hart.”

Michiel Witteveen: “Deze overname is een nadrukkelijke keuze voor de lange termijn. De kans om dit iconische bedrijf samen met alle medewerkers een nieuwe toekomst te geven, grijp ik met beide handen aan. Ik kijk ernaar uit om samen met het management te werken aan de toekomst.”

De ondernemingsraden is om advies gevraagd over de voorgenomen overname. 

Bij het verkooptraject waren ABN Amro als financieel adviseur en NautaDutilh, De Brauw Blackstone Westbroek en Biesheuvel Jansen als juridisch adviseurs betrokken.