Nieuw Europees hoofdkantoor voor Neogene Therapeutics in Amsterdam

Neogene Therapeutics heeft een overeenkomst gesloten met Breakthrough Properties voor de ontwikkeling van een nieuw Europees hoofdkantoor op de campus van het Amsterdam Universitair Medisch Centrum (Amsterdam UMC). 

Neogene Therapeutics (Neogene), een volledige dochteronderneming het biofarmaceutische bedrijf AstraZeneca, is een biotechnologiebedrijf dat zich bezighoudt met de ontdekking, ontwikkeling en productie van geavanceerde T-celreceptor (TCR)-therapieën, die zich richten op een breed spectrum kankersoorten.

Het wereldwijd opererende Breakthrough Properties verwierf de ontwikkelingslocatie van Amsterdam UMC na een zeer concurrerend biedingsproces en voerde de 100% pre-lease uit aan Neogene. De vijf verdiepingen tellende ontwikkeling wordt een ultramoderne biotech-onderzoeksfaciliteit, die na voltooiing in de zomer van 2025 volledig door Neogene zal worden bezet.

Kavel F heeft de ambitie om een van de meest duurzame laboratoriumomgevingen ter wereld te worden. Het volledig elektrische gebouw voor Neogene Therapeutics is ontworpen volgens de BREEAM Outstanding-certificeringsnormen. Er wordt verwacht dat het onder normale bedrijfsomstandigheden energie terug zal leveren aan het elektriciteitsnet.

‘Terwijl we onze inspanningen voortzetten om te pionieren op het gebied van T-celreceptortherapieën, zijn we verheugd dat we verder kunnen groeien in Amsterdam en met met Breakthrough Properties, Amsterdam UMC en de gemeente Amsterdam een state-of-the-art R&D-gebouw kunnen ontwikkelen’, aldus Carsten Linnemann, Ph.D., CEO en medeoprichter van Neogene Therapeutics.

Prof. dr. Hans van Goudoever, decaan en vicevoorzitter van de RvB van Amsterdam UMC: ‘Amsterdam UMC is zeer verheugd om Breakthrough Properties en Neogene als naaste partners te hebben. Front-running medicijnontwikkeling in een duurzame omgeving past perfect binnen de reikwijdte van Amsterdam UMC als een van Europa’s medische topinstituten. Het is een waardevolle toevoeging aan ons Medical Business Park en het Amsterdam Life Science District. We kijken ernaar uit om innovatie, gezondheidszorg en wetenschap samen te brengen ten behoeve van onze patiënten.’

Reinier van Dantzig, loco-burgemeester van gemeente Amsterdam: 'Amsterdam is blij dat deze ontwikkeling op gang komt. Dit duurzame gebouw weerspiegelt de hoge ambities die wij samen met het Amsterdam UMC voor dit gebied hebben vastgesteld. Het gebouw en de toekomstige gebruikers geven een impuls aan zowel de medisch-technologische ontwikkeling als de verdere ontwikkeling van dit innovatiedistrict. Dit innovatieve gebied biedt ruimte voor samenwerking en kennisuitwisseling met de focus op gezondheid. De uitbreiding van de laboratoriumcapaciteit op het park speelt in op de groeiende vraag naar laboratoriumruimte. De wetenschap op deze locatie levert een belangrijke bijdrage aan de toekomstige gezondheidszorg in Amsterdam en daarbuiten.'

Breakthrough heeft het Nederlandse bouwbedrijf De Vries en Verburg aangetrokken als hoofdaannemer voor het project en het bekroonde architectuurontwerpnetwerk UNStudio. De ontwikkelaar heeft momenteel meer dan 5 mln m² in aanbouw en in de ontwikkelingspijplijn in Europa en de Verenigde Staten.