Neprom: Woningbouw lijdt onder ‘beleidsarme’ begroting

De Neprom hekelt de ‘beleidsarme’ begroting en de gelatenheid in de politiek. Volgens de ontwikkelaars stevent de woningmarkt op een ramp af, met omvangrijke ontslagen in de bouw en een verder oplopend woningtekort, met alle nadelige gevolgen van dien voor de woningzoekenden.

De ontwikkelaars verenigd in de Neprom zijn teleurgesteld dat doortastend beleid gericht op het vergroten van de woningproductie uitblijft, terwijl de woningnood om oplossingen schreeuwt. Desirée Uitzetter, voorzitter van de Neprom, beklemtoont dat langer uitstel onacceptabel is voor de woningzoekenden: ‘De bouwproductie daalt volgend jaar fors. Wij verwachten dat in 2024 met de bouw van niet meer dan 50.000 woningen wordt gestart in plaats van de noodzakelijke 100.000. Al meer dan een jaar signaleren we dat de verkoop van woningen aan beleggers en particulieren instort. Vorig jaar werd dat al zichtbaar in het aantal bouwaanvragen. Nu leidt dat tot ontslagen bij architecten en vacaturestops bij opdrachtgevers. Volgend jaar zal dat zichtbaar worden in de orderportefeuille van aannemers. Daarin vallen grote gaten en het kan haast niet anders dan dat in 2024 op grote schaal ontslagen gaan vallen. Daar zijn woningzoekenden de dupe van. Het helpt dat het kabinet in de Miljoenennota € 50 mln extra voor de Startbouwimpuls beschikbaar stelt, maar het is geen oplossing voor de problemen.’

Volgens de ontwikkelaars helpen de wetsvoorstellen met betrekking tot de huurregulering en de regie op de woningmarkt van demissionair minister Hugo de Jonge niet tegen de vraaguitval van dit moment. Volgens hen is het noodzakelijk dat het Rijk tijdelijk de vraag naar woningen gaat ondersteunen, anders blijft het woningtekort nog veel langer bestaan. De ontwikkelaars pleiten voor een Doorbouwgarantie en een effectief Nationaal Koopstartfonds. Daarnaast moeten volgens hen het kabinet en Tweede Kamer snel komen met een werkbare vorm van huurregulering, die beleggers aanmoedigt om in het middensegment te blijven investeren. Volgens de ontwikkelaars blijft de landspolitiek te lang hangen in ideologische tegenstellingen in plaats van de problemen op te lossen.

Laatste nieuws

Evenementen