Nederlander spendeert € 1,1 mrd bij koffie- en lunchketens

Nederlanders besteedden het afgelopen jaar € 1,1 mrd bij koffie- en lunchketens in ons land. Dat blijkt uit de Nationale Benchmark Koffie- en Lunchketens, een onderzoek van online bureau Multiscope onder bijna 5.000 Nederlanders.

Gasten van koffie- of lunchketens geven gemiddeld €15 per bezoek uit. Dit betreft de rekening voor het hele gezelschap. In de afgelopen twaalf maanden bezochten Nederlanders 76,3 miljoen keer de grootste koffie- en lunchketens in Nederland, daarmee komt de totale besteding op €1,1 miljard. Bij acht ketens is de gemiddelde besteding hoger dan het gemiddelde van de markt.

Meeste besteed bij lunchrooms

De gemiddelde besteding is bij de ketens Anne & Max (€ 28) en Brownies & downies (€ 28) het hoogste. Bagels & Beans volgt met een gemiddeld bedrag van € 24. Bezoekers besteden dus meer bij lunchrooms dan bij ketens die zich voornamelijk focussen op koffie.

De gemiddelde uitgave is het laagste bij ketens waar bezoekers relatief vaak hun bestelling afhalen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij Julia’s (€ 7) en Dunkin’ (€ 11). Nederlanders geven ook minder uit bij koffiezaken zoals D.E. Café (€ 12) en Starbucks (€ 12).