NVM: Opname winkelvastgoed 8% lager in eerste drie kwartalen 2023

De eerste negen maanden van 2023 worden gekenmerkt door een daling in de opname van winkelruimte, maar in de kleine metrages tot 100 m² nam de opname juist toe.

Dat blijkt uit het rapport ‘Winkelmarkt Rapport 2023’ van NVM Business en datadochter brainbay.

In de eerste drie kwartalen van 2023 bedroeg de opname van winkelruimtes 446.400 m². In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is dit een daling van 8%. Deze daling wordt vooral veroorzaakt door een verminderde vraag naar grotere oppervlaktes. Mede door een schaalverkleining van grotere winkelketens is al langere tijd sprake van een structurele daling bij transacties met oppervlaktes boven 2000 m².

Kleinere metrages

De meeste dynamiek doet zich voor in de markt voor kleinschalige winkelruimtes: de opname van kleinere metrages tot 100 m² is zelfs toegenomen.

Het aanbod van winkelruimte stijgt weer na een jaar van daling. Daarnaast worden transactielooptijden steeds korter, doordat er voldoende aanbod is van zowel huur- als kooppanden. Zo is na een jaar van dalende vraag in 2023 een keerpunt bereikt. Zowel het winkelaanbod in oppervlakte (+3,3%) als aantallen (+7,4%) is gegroeid. Vooral het aanbod van oppervlakten tot 200 m2 is gestegen.