NIBC boekt hogere winst over 2023, De Wilt vertrekt

NIBC heeft over 2023 een winst van € 204 mln bekendgemaakt, 32% meer dan een jaar eerder. CEO Paulus de Wilt gaat vertrekken.

De Haagse bank zag afgelopen jaar groei in alle segmenten, zoals hypotheken (+6%), financiering (+4%), leasingplatforms (+23%) en sparen (+7%). De financiële soliditeit zoals uitgedrukt in de Core Equity Tier 1 ratio (CET1-ratio) bedraagt 18,8%.

Hogere inkomsten en kostenbesparingen hebben geleid tot een verbeterde kosten/inkomsten ratio van 44% (was 52% in 2022). NIBC heeft ook 15.000 nieuwe spaarders weten aan te trekken die bij elkaar € 11,3 mrd op hun rekeningen hebben, 7% meer dan een jaar eerder

Tien jaar topman

De bank heeft ook bekendgemaakt dat Paulus de Wilt op 31 december van dit jaar zal vertrekken. De Wilt, Chairman of the Managing Board en Chief Executive Officer van NIBC, is tien jaar topman geweest.

In die tijd is NIBC naar de beurs gegaan in 2018 en weer geprivatiseerd door Blackstone Group in 2021 na een tumulteus biedingsproces. De bank is getransformeerd van een zakenbank naar een zakelijke bank voor leningen met ook particuliere klanten voor hypotheken en spaartegoeden.

‘Na de bank tien te hebben geleid, denk ik dat het nu tijd is om het stokje over te geven,’ aldus De Wilt, die het jaar uitdient, maar de raad van commissarissen genoeg tijd wilde geven een opvolger te vinden.