Minister De Jonge geeft startschot bouw WijCK in Pijnacker

Demissionair minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge luidde woensdag de bouw in van 330 koop- en huurwoningen in de nieuwe woonwijk WijCK in Pijnacker Zuid.

WijCK wordt ontwikkeld en gebouwd door Dura Vermeer. Er komen circa 330 koop- en huurwoningen, waarvan 80% in het sociale en betaalbare segment. De woningen zijn verdeeld over vier woonblokken en worden energiezuinig opgeleverd. De openbare ruimte en binnentuinen worden duurzaam en klimaatadaptief ingericht.

De Jonge onthulde ter plekke het kunstwerk ‘De WijCKmus’, gemaakt door kunstenaar Frankey. Het kunstwerk is tijdelijk te bewonderen naast het metrostation Pijnacker Zuid en krijgt een vaste plek op het centrale plein van WijCK als de woonwijk klaar is, naar verwachting in 2026 of 2027. De ontwikkeling wordt mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van Provincie en Rijk: de subsidieregeling ‘Knelpuntenpot sociale huur en middenhuur’ van de Provincie Zuid-Holland en de ‘Woningbouwimpuls’ van het Rijk. Bouwinvest en De Goede Woning exploiteren de bereikbare en sociale huurwoningen.

De Jonge vervolgde zijn bezoek aan de gemeente Pijnacker-Nootdorp op het gemeentekantoor in Pijnacker. Daar werd hij ontvangen door Bart van Straten (wethouder Ruimtelijke Ordening). In een klein gezelschap met enkele ambtenaren sprak hij over de Omgevingswet. De wet is op 1 januari 2024 in werking getreden en betekent een grote verandering voor de manier van werken bij gemeenten.