Meer dan vijfduizend woningen gepland op Oostflank Purmerend

De gemeente Purmerend heeft samen met BPD | Bouwfonds gebiedsontwikkeling een visie voor de oostkant van Purmerend opgesteld.

In het gebied van de Baanstee Noord tot aan Vurige Staart komen woningen, voorzieningen, maar wordt de natuur ook versterkt. Tevens schetst de gebiedvisie hoe er wordt omgaan met mobiliteit.

In totaal komen er 5000 tot 5800 woningen bij, verdeeld over het terrein van de golfbaan (4000 tot 4500 woningen) en Purmer-Zuid Zuid (1.000 tot 1.300 woningen). Er wordt gebouwd in de verhouding van 30% sociale huur, 40% middeldure huur en/of betaalbare koop en 30% vrije sector. Dankzij de onlangs gewijzigde regels kan de helft van de betaalbare (huur) woningen met voorrang toegewezen worden aan Purmerenders.

Fabrieksmatig

Tussen de 40 en 60% van de te bouwen woningen worden eengezinswoningen, het andere gedeelte bestaat uit gestapelde bouw. Voor de bouw wordt gebruik gemaakt van zoveel mogelijk natuurlijke materialen, zoals hout, en andere biobased materialen. Om zo snel mogelijk te kunnen bouwen en de woningen betaalbaar te houden wordt naar fabrieksmatig bouwen gekeken.

Aansluiting

Lopen, fietsen en het gebruik van de snelle bus worden in de Oosflank gestimuleerd, maar er blijft voldoende ruimte voor het gebruik en parkeren van de (deel)auto. Om de woningen op de golfbaan te kunnen bereiken komt er een aansluiting via de Baanstee naar de N244. Daarnaast wordt de IJsselmeerlaan doorgetrokken als route voor de bus en ontsluiting voor een beperkt deel van de woningen op de golfbaan.

Deze nieuwe verbinding wordt zorgvuldig ingepast in het bos. De Purmerenderweg (tussen Middenweg en Grotenhuysweg) en Westerweg worden autoluw en hier komen geen nieuwe aansluitingen voor autoverkeer. De woningen in de Purmer-Zuid Zuid zijn naast lopend en fietsend ook te bereiken via een nieuwe weg parallel aan de Verzetslaan.

Natuur

De Oostflank moet een leefomgeving worden waar diverse planten- en diersoorten leven. Hiervoor wordt geïnvesteerd in natuurkwaliteit, -diversiteit en een groene woonkwaliteit. Het huidige bos blijft behouden en er wordt gekeken hoe beide bospercelen met elkaar kunnen worden verbonden.