MIPIM Haagse lobby Beethoven doof voor Cannes

Terwijl Nederland lobbyt voor het behoud van bedrijven – operatie Beethoven – laat ons land het afweten bij hét event voor (toekomstig) vestigingsklimaat, de Mipim, die deze week in Cannes gehouden wordt. Een verslag van de eerste dag door hoofdredacteur Wabe van Enk.

De vastgoedbeurs in Cannes is eigenlijk een grote wereldwijde operatie Beethoven voor citymarketing: het aantrekken van beleggers en huurders voor de werkplekken van de toekomst. Dat begrijpt Femke Halsema van Amsterdam niet, maar Sophie Haestorp (burgemeester van Kopenhagen) en Sanna Marin (de vroegere premier van Finland) begrijpen dat wél. Sophie en Sanna laten zich gelden op de Mipim 2024, net zoals tientallen andere burgemeesters en (ex)ministers, maar geen enkele Nederlandse evenknie.

Mede door de afwezigheid van de Nederlandse publieke sector is het aantal Nederlandse deelnemers aan de Mipim blijven steken op 400 – ongeveer evenveel als Luxemburg, en op een totaal van vorige jaren van een kleine 30.000 is het een nietig stipje op de wereldkaart en geen enkele afspiegeling van de kracht van de Nederlandse economie. De Mipim leert dat de Nederlandse overheid in slaap is gesukkeld. Terwijl de meest bijzondere projecten uit Europa in Cannes genomineerd worden, zijn er nauwelijks inzendingen uit Nederland.

Nu zijn er nog twee dagen te gaan, en naar verluidt wordt er woensdag nog een Zuidas-project onthuld. Ook P3 komt nog met een deal, al zal die pas in Nederland kunnen worden ondertekend.

Onder de buitenlandse beleggers zijn er veel met vestigingen in Nederland, zoals Patrizia, P3 en Savills Investment Management. De laatste wordt vaak verward met de vastgoedadviseur, vertelt directeur Edgar Hartog, maar het zijn totaal verschillende organisaties, die vanwege compliance nauwelijks van elkaar gebruik maken. Savills IM is een pure belegger met een vestiging in Amsterdam. Hartog heeft nog wel een tip voor demissionair minister De Jonge: ‘Eigenlijk vinden wij als belegger die middenhuur-regeling helemaal niet zo erg, als die de komende tien jaar maar niet verandert.’ Misschien komt dit geluid De Jonge nog ter ore, maar voor een aansprekend vestigings- en investeringsklimaat is er meer tromgeroffel nodig dan Nederland dit jaar op de Mipim laat zien.