Luïsa Jacobse wint NRP Masterprijs

Luïsa Jacobse (Rotterdamse Academie van Bouwkunst) heeft met haar scriptie ‘De doos. Het architecturaal potentieel van distributiecentra’ de NRP Masterprijs gewonnen.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 2, 23 februari 2024

Ze won een geldprijs van € 3.000 en mag komend jaar ook meelopen als jurylid bij de NRP Gulden Feniks. Noud Bruins Slot en Tom Gentenaar namen de tweede en derde prijs in ontvangst. NRP reikt deze prijs ieder jaar uit aan relevante en vernieuwende afstudeerscripties en ontwerpen op het gebied van renovatie en transformatie.

Jacobse vroeg zich af: Wat kan de toekomst van een dergelijk distributiecentrum zijn? Er zal namelijk een tijd komen dat niet al deze gebouwen meer in gebruik zijn. Aan de hand van het voorbeeld van het distributiecentrum Coolblue in Tilburg laat zij zien dat er andere dan de voor de hand liggende mogelijkheden zijn voor een transformatie van een gebouw van 88.000 m².

Door schaalsprongen te bestuderen met de methode ‘powers of ten’ kreeg Jacobse grip op het gebouw en de plek. De indeling van het pand blijkt overeenkomsten te hebben met het onderliggende landschap. Op zichzelf is het een ommuurde ruimte met dak. Wat als je deze analogie oppakt voor de toekomst: een tuin van een landgoed als een ommuurde ruimte? Door hergebruik van materialen uit de distributieloods wordt een eigentijdse ‘klassieke’ tuin gemaakt met zichtlijnen, doolhof en fontein. In de ommuring staat een aantal overheaddeuren nu blijvend open, zodat iedereen naar binnen kan en je er zelfs de auto kunt parkeren.

De jury waardeerde het bijzonder dat Jacobse zich nu al buigt over de toekomst van vastgoed met een verschrikkelijk laag aaibaarheidsgehalte. ‘Ze zet ons aan het denken over het ‘erfgoed’ van de toekomst, terwijl we zelfs nog niet met distributiecentra zijn uitgebouwd. Zij kiest ervoor om veel van zowel de binnen- als de buitenkant van het gebouw te hergebruiken. Wie weet, zijn dergelijke plekken straks net zo vanzelfsprekend als Zollverein in Essen (DL), te midden van de verlaten steenkoolindustrie.’

De jury van de NRP Masterprijs bestond dit jaar uit juryvoorzitter Eva Hermans (DNB), Michiel Otto (Hevo), Irene Ponec (Ymere), Arno de Vries (WDJArchitecten), André Köster (Koninklijke Woudenberg) en secretaris Erna Van Holland (NRP).
https://nrp.nl