Logistiek park Moerdijk snel vol met grootste DC van Benelux

Op het Logistiek Park Moerdijk ontwikkelt logistiek dienstverlener DSV, naar eigen zeggen, het grootste aaneengesloten distributiecentrum van de Benelux. Het Havenbedrijf Moerdijk heeft inmiddels alle gronden voor het bedrijventerrein uitgegeven. 

Het Deense DSV ontwikkelt een warehouse met een totaal vloeroppervlakte van bijna 237.000 m2. Daarnaast zal nog een solitair 3-laags kantoor worden gebouwd van 4.900 m². Het parkeren voor ruim 1.000 auto’s zal plaatsvinden op het dak van het warehouse. Het solitaire kantoor van drie verdiepingen zal middels een loopbrug bereikt kunnen worden.

Het warehouse zal naar verwachting worden verdeeld in 10 hallen met een vloeroppervlakte van 198.300 maangevuld met een mezzanine van 38.600 m2, 136 docks, 5 kantoren, 4 ingangen en meer dan 1.000 parkeerplaatsen op het dak. De centrale kantooromgeving zal naar verwachting 4.915 m2 groot zijn verdeeld over drie verdiepingen en heeft een loopbrug naar het warehouse. 

Multimodaal ontsloten

AK83 uit Denemarken maakt het eerste schetsontwerp, Palazzo verzorgde de finetuning van het ontwerp en het vervolgtraject tot en met aanvraag omgevingsvergunning. In 2026 moet het worden opgeleverd. 

Bedrijventerrein Logistiek Park Moerdijk is zo’n 200 hectare groot waarvan 140 hectare uitgeefbaar is. De locatie is multimodaal ontsloten via de weg, het spoor en het water en ligt pal naast het haventerrein en knooppunt Klaverpolder (A16/A17). Het bestemmingsplan biedt ruimte voor een concentratie van grootschalige opslag- en distributiebedrijven. De aanleg is een forse uitbreiding van het haven- en industriegebied.

Stikstofknoop

De ontwikkeling van LPM lag jarenlang stil als gevolg van de stikstofproblematiek. De provincie Noord-Brabant legde vorig jaar zelfs de vergunningverlening stil.

Inmiddels is alle grond op het terrein uitgegeven. Bijna een jaar geleden kondige Lidl aan een mega DC op het park te gaan ontwikkelen dat in 2025 moet openen. Op deelgebeid 1 en 2 wil ontwikkelaar VGP Parks logistieke ruime ontwikkelen. Deelgebied 5 is ingeruimd voor een gezamenlijke blusvoorziening.