Limburg koopt groeve voor ontwikkeling bedrijvenpark

Provincie Limburg en de firma Mourik hebben een koopovereenkomst gesloten voor de groeve aan de Oostflank van Brunssum. Uiteindelijk moet er een duurzaam bedrijventerrein komen. De koopsom is niet vermeld. 

De groeve aan de Waubacherweg 20 in Brunssum wordt geëxploiteerd door Hendrik Bedrijven, een dochterondernemening van Mourik. Vanuit Brunssum worden verschillende grondstoffen waaronder klei, zand, grind, leisteen en breuksteen aan de industrie geleverd. 

De provincie Limburg streeft samen met de gemeente Brunssum, de Stadsregio Parkstad Limburg, de gemeente Heerlen via Trilandis, en mogelijke andere partners uit de regio naar een vooruitstrevende herontwikkeling van de groevelocatie. bij de toekomstige invulling wordt gekeken naar bedrijven die meerwaarde hebben voor de regio. Bij de ontwikkeling van het bedrijventerrein speelt milieuvriendelijkheid een grote rol. Ook wil men de locatie in de toekomst een positieve bijdrage laten leveren aan het groen in en rondom het gebied.

'De Oostflank in Brunssum is een van de weinige plekken in de regio die gebruikt kan worden om een passende impuls te creëren voor de regionale economische structuurversterking', aldus gedeputeerde Elianne Demollin-Schneiders. 'Met deze strategische verwerving willen de samenwerkende partijen op een duurzame wijze en bij de natuurlijke omgeving passende kansen in de lokale en regionale arbeidsmarkt creëren.'

De totale oppervlakte gestorte mijnsteen uit de voormalige mijnen Hendrik en Emma is 300 hectare. Daarvan graaft Hendrik Bedrijven Brunssum op dit moment nog 80 hectare af tot twee meter boven het grondwaterpeil.

Onder de mijnsteen bevindt zich Brunssummerklei, die gebruikt wordt in de baksteenindustrie. Naast de klei komen ook grind en zand vrij. Deze grondstoffen worden onder andere gebruikt in de bouw en wegenbouw. Zodra de klei, het zand en grind uit de groeve zijn verwijderd, wordt de mijnsteen teruggestort en afgewerkt met een grondlaag van 2 meter, zodat er een leeflaag ontstaat. Het terrein wordt op gelijke hoogte met de naastgelegen Waubacherweg gebracht.

De volgende stap is het gezamenlijk opstellen van een ontwikkel- en samenwerkingsstrategie. Besluitvorming staat in het tweede kwartaal van 2024 gepland. Conform vergunning zal de firma Mourik tot en met eind 2026, klei, zand en grind uit de groeve ontgronden en aansluitend het terrein opleveren.