Lelystad Airport lijkt van de baan

De Tweede Kamer heeft in meerderheid gestemd voor een motie van de Partij voor de Dieren om de plannen voor Lelystad Airport te schrappen. De reacties zijn verdeeld.

Op de PVV en VVD na, steunden vrijwel alle partijen de motie van de PvdD. Zij maken zich zorgen over de effecten van een luchthaven in Lelystad voor de stikstofemissie, het klimaat en de volksgezondheid. Ook BBB en NSC zijn tegen opening van Lelystad Airport. Dat is opmerkelijk gezien de formatie met PVV en VVD, die fel voorstander van de luchthaven zijn.

PvdD-Kamerlid Theunissen sprak na de stemming van een geweldige stap voor klimaat en volksgezondheid, terwijl de PVV donkere wolken zag samenpakken. PVV’er Boutkan stipte de ‘enorme geldverspilling’ aan en verweet een meerderheid van de Kamer kortetermijndenken.

Onaangenaam verrast

De provincie Flevoland en de gemeente Lelystad zijn onaangenaam verrast en wijzen op het mislopen van economische kansen voor de provincie. Veel ondernemers, waaronder projectontwikkelaars, anticipeerden de voorbije jaren op de komst van Lelystad Airport, die extra bedrijvigheid met zich mee brengt.

Milieuorganisaties en actiegroepen zijn blij met de politieke steun. Er werd met name gevreesd voor de gevolgen van de laagvliegroutes in Overijssel en Gelderland.   

Steun brokkelde af

Het vliegveld in Flevoland moet als luchthaven voor commerciële vluchten gaan dienen. Daarmee kan Schiphol worden ontlast en zich meer op continentale vluchten en overstappen gaan focussen. Er werd al meer dan € 200 mln geïnvesteerd in het preparen van Lelystad Airport voor grotere vakantievluchten.

De afgelopen jaren begon de steun voor het vliegveld af te brokkelen. In maart 2022 zette minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) een streep door de natuurvergunning, omdat de berekeningen over de stikstofuitstoot niet klopten. Het verkrijgen van een vergunning vereist het compenseren van de emissie, bijvoorbeeld door het uitkopen van veehouders. Het vliegveld zou in 2018 al openen, maar Lelystad Airport lijkt na de politieke tegenstand in de Kamer helemaal van de baan.