Lefier verduurzaamt in vier jaar ruim zesduizend huurwoningen

In 2029 verhuurt woningcorporatie Lefier geen woningen meer met een E, F of G-energielabel.

Met dat doel voor ogen verlengt de corporatie met ruim 30.000 sociale huurwoningen in Groningen en Drenthe de lopende raamovereenkomst met vier bouwbedrijven voor de verduurzamingsopgave. Jorritsma Bouw, Bouwgroep Dijkstra Draisma, Dura Vermeer Bouw en Buursema Bouwbedrijf zullen de komende vier jaar gezamenlijk zo’n vijftienhonderd woningen per jaar verduurzamen.

Eind 2020 had Lefier met deze vier bouwers al een raamovereenkomst gesloten voor de opgave in de verduurzaming. Met de positieve ervaringen van de afgelopen jaren en de blijvende verduurzamingsopgave voor Lefier is besloten deze samenwerking voort te zetten en de lopende raamovereenkomst te verlengen. De handtekeningen zijn op 19 oktober gezet. 

Lagere energiekosten

De verduurzamingswerkzaamheden bestaan uit het aanbrengen van vloer-, dak-, en/of muurisolatie. Ook wordt er isolatieglas geplaatst als dat nog niet aanwezig is en indien nodig worden er aanpassingen aan de installaties gedaan. Voor huurders is dat goed nieuws: na de werkzaamheden is hun woning goed geïsoleerd en dalen de energiekosten. Lefier brengt voor de verbetering van het energielabel geen huurverhoging in rekening. Ook krijgen huurders de keuze om zonnepanelen te laten plaatsen.  

Groene labels

‘De opgave om voor 2029 zo’n zes- tot zevenduizend woningen te verduurzamen is een forse uitdaging,’ zegt Jan Willem Stevens, manager Assetmanagement & Investeringen van Lefier. ‘Enkele jaren geleden hebben we de samenwerking gezocht met vaste partners om in bouwstromen onze verduurzamingsopgave in te richten. De jaarlijkse opgave was destijds 750 woningen per jaar en doordat het proces nu goed loopt kunnen we met deze partners nu opschalen naar 1500 woningen per jaar.’

In het reguliere bezit heeft Lefier in 2029 geen sociale huurwoningen meer in portefeuille met een E-, F- of G-energielabel.

Onderhoud 

Waar mogelijk combineert Lefier de verduurzaming met planmatig onderhoud zoals schilderwerkzaamheden, herstel van voegwerk en werkzaamheden aan het dak. Indien nodig worden keukens, badkamers en toiletten vervangen. En ook veiligheidsthema’s zoals asbest en brandveiligheid worden standaard meegenomen in de verduurzamingsprojecten.

Lefier is actief in Emmen, Borger-Odoorn, Stadskanaal, Midden-Groningen en Groningen.

Laatste nieuws

Evenementen