Klimaatbestendige gebouwde omgeving is financieel haalbaar

Volgens de onderzoekers van adviesbureaus Arcadis, Rebel en The Positive Lab kost het klimaatbestendig maken van de Metropoolregio Amsterdam (MRA) ruim € 12 mrd, een enorm bedrag.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 3, 22 maart 2024

De dreiging van zo’n fors prijskaartje zorgt er in de praktijk nu vaak voor dat klimaatadaptieve maatregelen lang niet altijd in de definitieve plannen van gebiedsontwikkelaars terecht komen.

Al in 2022 ondertekenden de samenwerkende overheden in de MRA-regio een intentieovereenkomst waarin werd afgesproken dat klimaatbestendige nieuwbouw (zoals het aanpassen aan hitte en wateroverlast) het uitgangspunt zou worden bij nieuwbouw in de regio. ‘Er was heel veel draagvlak voor het realiseren van die ondergrens, maar tegelijkertijd was de grote vraag bij gemeenten: hoe gaan we dit ook daadwerkelijk realiseren en financieren? Op die vraag hadden we zelf geen antwoord’, aldus Stan van den Berg, strategisch adviseur Bouwen en Wonen bij de MRA.

Dat antwoord is er nu wel. In het onderzoek ‘Klimaatadaptatie in de bebouwde omgeving’ is niet alleen uitgezocht wat het klimaatbestendig maken van de gebouwde omgeving kost, maar ook wat de directe en indirecte baten zijn van deze ingrepen. Volgens de onderzoekers is een klimaatbestendige MRA ‘potentieel te realiseren’: ‘Uit de analyse blijkt dat in de MRA de kosten ‘nagenoeg worden gedekt uit de totale directe en indirecte financiële baten’. Die baten bedragen namelijk ongeveer € 11 mrd en voor het restant zijn er voldoende kansen voor optimalisaties van de kosten.’

Het hele artikel ‘Een klimaatbestendige gebouwde omgeving is ook financieel haalbaar’ is te lezen op www.gebiedsontwikkeling.nu