Klaar voor een Noord-Europees minderheidskabinet

De kiezer heeft met 37 zetels voor de PVV een boodschap achtergelaten die voor het vastgoed veel onzekerheid oplevert, maar misschien toch uitmondt in een geruststellende uitkomst – een commentaar van Wabe van Enk, hoofdredacteur van PropertyNL.

Politicologen zullen de uitslag eindeloos analyseren, maar op afstand is de uitkomst simpel: het enige meerderheidskabinet dat kans maakt is van PVV, VVD en NSC, met zoals het ernaar uitziet 81 zetels. Het alternatief is een meerderheidskabinet met PvdA/GroenLinks, VVD, NSC en D66 met 78 zetels, maar met zo’n verschoten paars kabinet kun je het bloedbad van een volgende verkiezing uittekenen. Fortuyns boekje ‘puinhopen van paars’ is vast nog te krijgen.

De kiezers van VVD en NSC zien zo’n paars kabinet niet zitten, maar ook samenwerking met de PVV werkt op hun achterban als een rode lap op een stier. Wie het verkiezingsprogramma van de PVV leest, herkent daarin de frases van de SP, met op het gebied van vastgoed verlaging van sociale huur en verhoging van de huurtoeslag.

Dat de PVV de stikstofregels van tafel wil, wil stoppen met het gasvrij maken van woningen en de verplichte warmtepomp wil afschaffen, zal sommige projectontwikkelaars nog wel aantrekkelijk voorkomen.

Lees ook: Wat wil Wilders met de woningmarkt?

Het grote probleem voor de ruimtelijke ontwikkeling is het gebrek aan capaciteit en kwaliteit van de overheid. Dat probleem versterkt de PVV, een protestpartij die niet bepaald een opleidingsinstituut is voor ambtelijk en politiek talent. Dat Wilders bij het horen van de exitpoll zijn handen voor zijn gezicht sloeg, was dan ook niet gespeeld. Hoe moet hij die ontevreden achterban met zijn kleine schare getrouwen ooit tevredenstellen?

Wilders toonde zich op de verkiezingsavond uiterst slim om zijn twee mogelijke coalitiepartners VVD en NSC niet bij voorbaat van zich te vervreemden. Zijn achterban is echter niet van het compromis, dus hij moet wat van zijn actieprogramma binnenhalen, wil hij niet de grote verliezer worden van de volgende verkiezingen. Dat zal botsen met VVD en NSC. Dan zal de Omzigt-variant ter sprake komen: een minderheidskabinet van VVD en NSC, dat met slechts 53 zetels met wisselende meerderheden over links en over rechts moet zien te regeren. Verre van ideaal, maar niet ongebruikelijk in Noord-Europese landen.