KAW ziet ruimte voor 26.000 nieuwe woningen in steden en dorpen

KAW heeft in haar eerste 13 Stadsscans - de laatste is net afgerond - ruimte gevonden voor 26.000 nieuwe sociale huurwoningen en een verdichtingspotentie van 35%.

De Stadsscans werden voor corporaties en gemeenten uitgevoerd in naoorlogse buurten die toe zijn aan vernieuwing. Het gaat zowel om steden, als dorpen. Met telkens een duidelijke conclusie. De integrale vernieuwing van bestaande Nederlandse wijken biedt een kans om substantieel meer (betaalbare) woningen te realiseren.

In de Stadsscan worden data gecombineerd met ontwerpend onderzoek. Hierdoor verbindt KAW niet alleen cijfers met ruimtelijk maatwerk, maar ontstaat ook een visie op de vraag hoe de leefbaarheid van een buurt kan worden verbeterd. In een stad als Roosendaal nam KAW namens woningcorporatie Alwel de buurt Kalsdonk onder de loep. Verdichten en verduurzamen kunnen daar hand in hand gaan met het verbeteren van de leefsituatie, het terugdringen van criminaliteit, het oplossen van sociale problematiek, het verbeteren van de zorg en het bieden van bestaanszekerheid aan de bewoners. Binnen dorpen leidt de Stadsscan vaker tot een kleinschaligere locatiegerichte aanpak vanwege de fijnmazige opzet van dorpen, zoals in Castricum.

De Stadsscan komt voort uit de ‘Ruimte Zat in de Stad’-onderzoeken van KAW. Deze onderzoeken toonden aan dat er voldoende ruimte is in de naoorlogse wijken om tegemoet te komen aan de vraag naar nieuwe en vooral betaalbare woningen. Uit de Ruimte Zat-data bleek ook dat eerder sprake is van een mismatch tussen vraag en aanbod dan een tekort aan woningen. Door in de bestaande, naoorlogse wijken in onbruik geraakte ruimtes te benutten voor een nieuw, passend woonaanbod, maar ook door bestaande woningen op te toppen, uit te breiden of plaats te laten maken voor nieuwbouw, kunnen extra woningen worden gerealiseerd. Verdichten in de bestaande wijk biedt volgens KAW bovendien kansen voor het slim koppelen van andere opgaves en uitdagingen: klimaatbestendige wijken, aandacht voor natuurinclusiviteit, het bevorderen van doorstroom en het vergroten van het draagvlak voor voorzieningen.

KAW ziet voortdurend dezelfde factoren terugkomen die de verdichtingspotentie beperken. Een daarvan is gespikkeld bezit. Twee particuliere woningen binnen een bouwblok kunnen een verdichtingsopgave financieel en ruimtelijk onhaalbaar maken. Ook de parkeernorm kan beperkend werken. Verdichten biedt volgens KAW een uitgelezen kans om goed te kijken naar betere ov-voorzieningen en deelmobiliteit. En als een gemeente de parkeerregeling voor bezoekers bijvoorbeeld herziet, dan kunnen 10 tot 20% meer woningen worden gerealiseerd.

img
Redacteur
Profiel