JLL: krapte huisvesting grootst in Roosendaal, Breda en Utrecht

De krapte voor huisvesting van bedrijven en woningzoekenden is het grootste in Roosendaal, Breda en in de stad Utrecht.

 

Dat blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur JLL naar de leegstand en de vraag en het aanbod van huisvesting in de vijftig grootste gemeenten van Nederland. JLL heeft een krapte-indicator ontwikkeld voor kantoren en bedrijventerreinen en voor woningen. “We hebben daarbij gekeken naar de actuele leegstand en de verhouding tussen aanbod en vraag over de afgelopen drie jaar. Van beide variabelen maakten we vervolgens een ranking, waarna we een relatieve score bepaalden. De score zegt iets over de krapte die ondernemingen en woningzoekenden ervaren”, aldus Sven Bertens, head of Research & Strategy bij JLL. Roosendaal prijkt met een kraptescore van 87% bovenaan de lijst, gevolgd door Breda (80%) en Utrecht (79%).

Roosendaal is een logistieke hotspot. Daardoor is er een relatief groot tekort aan bedrijventerreinen, constateert Bertens. “Daar is er een leegstandspercentage van slechts 0,7%. Dat is extreem laag.” Dat grote tekort aan bedrijventerreinen ziet hij ook terug bij Breda. “Breda heeft slechts een leegstand van 0,8%. Op de kantorenmarkt kampt de gemeente met een leegstand van 4,2%. Ook dat is krap. Verder huisvest Breda 90.300 huishoudens, maar in de gemeente zijn slechts 86.700 woningen beschikbaar.” Als laatste Utrecht dat het grootste tekort ervaart in de woningmarkt. “Zowel op de krapte-indicator als het absolute tekort scoort Utrecht hoog. Ook op de kantoren- en bedrijfsruimtemarkt kent Utrecht de nodige uitdagingen met een leegstand van respectievelijk 4,4% en 1,9%.”

De cijfers laten een gevecht om ruimte zien. De top 10 wordt volgemaakt door Westland (76%), Eindhoven (eveneens 76%), Zaanstad (75%), Leiden (74%), Lelystad (69%) en Helmond (65%). Bertens: “Deze cijfers laten duidelijk het gevecht om de ruimte in het dichtbevolkte Nederland zien. Gemeenten worstelen daarbij meer en meer om ruimte te vinden voor zowel woningen, als kantoren en bedrijventerreinen. Om een aantal voorbeelden te noemen: er wonen bij de vijftig grootste gemeenten van Nederland momenteel 8,3 mln mensen verdeeld over 4,1 mln huishoudens in 3,9 mln woningen. Dat wil zeggen dat mensen langer thuis wonen of samen een onderdak zoeken. Bijvoorbeeld in een studentenwoning.”

Die krapte is er niet alleen op de woningmarkt, constateert Bertens. “Er staat in de vijftig grootste gemeenten 70,6 mln m2 aan bedrijventerreinen en 37,2 mln m2 aan kantorenvastgoed. Op bedrijventerreinen in die grootste gemeenten is de leegstand onder de 2%. Dat is extreem laag. Bij kantoren hebben we de afgelopen drie jaar gemeten. De krapte zou de komende jaren verlicht kunnen worden door het hybride werken, maar daar tegenover staat een grote vraag naar kantoren op openbaar vervoersknooppunten.”

img
Redacteur
Profiel