JLL: Nederlandse kantorenmarkt biedt geen verrassingen

De kantorenmarkt biedt geen verrassingen, zo schijft JLL in het jongste kwartaalrapport over de  kantorenmarkt.

De voortschrijdende trendlijnen laten een vertraging zien in de verhuuractiviteit en een afname van de beschikbare kantoorruimte. Economische onzekerheid en groei van hybride werken zorgen voor een afnemende vraag naar kantoorruimte. Tegelijkertijd kiezen gebruikers ervoor niet te verhuizen, vooral vanwege gebrek aan kantoren op A-locaties. Het beschikbare aanbod bestaat voor twee derde deel uit kantoren in de B- en C-categorie.

Amsterdam vormt een uitzondering. De stad kende een opleving. De leegstand is vooral te danken aan de toevoeging van een overvloed aan nieuwe en gerenoveerde kantoorruimten, vooral op niet-primaire locaties.

Het investeringsvolume in de kantorensector daalde met 63% op jaarbasis tot € 1,4 mrd. Er blijft sprake van een mismatch tussen kopers en verkopers. Verkopers halen panden van de markt. Tegelijkertijd hebben beleggers er zin in zichzelf te positioneren voor toekomstige kansen.

Verder meldt JLL in het kwartaalrapport over de logistieke markt een afnemende vraag in lijn met de zwakkere mondiale vraag. Daardoor is sprake van een toenemend aanbod na jaren van afnemende beschikbaarheid. De leegstand is gestegen naar 2,3%. En de licht-industriële markt toonde volgens JLL veerkracht in een jaar van onzekerheid en onvoorspelbaarheid. Er werd ongeveer 2,4 mln m2 verhuurd; een daling van 9% ten opzichte van een jaar eerder. Wel groeide het aantal transacties.

Optimistischer is JLL over de woningmarkt. De Nederlandse woningmarkt toonde in 2023 herstel. Na een dieptepunt in het eerste kwartaal, is de gemiddelde huizenprijs weer gestegen naar € 434.391 in het afgelopen kwartaal, wat neerkomt op een stijging van 6% vergeleken met het vierde kwartaal vorig jaar. Terugkeer van woningprijzen op het niveau van voor de dip wijst op een terugkeer van de marktkrapte.

img
Redacteur
Profiel