Isla Bonita: Parel van Almere ontluikt alsnog

Na jaren van stilstand en (juridisch) gesteggel lijkt het er dan echt van te komen. De gemeente Almere heeft een tender uitgeschreven voor het bouwen van maximaal 350 woningen op het zogeheten Isla Bonita.

De naam Isla Bonita doet toch hoofdzakelijk denken aan de gelijknamige grote hit van Madonna uit 1986. Of aan de bijnaam -vertaald ‘het mooie eiland’- van het meest Noordwestelijke Canarische eiland La Palma. In dit geval gaat het om een schiereiland dat vastzit aan de wijk Noorderplassen West in Almere.

Al voor het uitbreken van de vorige economische crisis in het najaar van 2008 liggen er plannen om Isla Bonita te ontwikkelen tot een woonwijk. In eerste instantie gaat het in de originele plannen om  'open' bebouwing, vrijstaand of twee-onder-een-kap woningen, onder meer op zelfbouwkavels met tuin aan een grote binnenhaven.

Mini-IJburg

De crisis noopt de gemeente om opnieuw de rekenmachine erbij te pakken. In de aangepaste plannen is er geen sprake meer van een binnenhaven en zijn er veel meer woningen ingetekend om potentiële projectontwikkelaars warm te maken voor woningbouw. Het zorgt in 2010 voor protest van bewoners van Noorderplassen West die niet op een “mini-IJburg” in hun achtertuin zitten te wachten.

De omwonenden worden op hun wenken bediend want Almere heeft op dat moment wel grotere zorgen. Ook de bouwplannen in Noorderplassen West als geheel voor 2.700 woningen wankelen door de inmiddels mondiale economische crisis. Noorderplassen-West CV, een samenwerking tussen Eurowoningen (Blauwhoed) en het voormalige Delta Lloyd vastgoed- heeft zich al teruggetrokken. Ook Hoorne Vastgoed, van supermarktuitbater Cees Zwanenburg, wil van haar overeenkomst met de gemeente af om 53 woningen en een Vomar-supermarkt te bouwen.

Rechtszaken 

Wat Hoorne Vastgoed betreft komt Almere er nog zonder kleerscheuren vanaf. In hoger beroep bepaalt het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden dat de gemeente Hoorne Vastgoed toch niet diens tenderbijdrage van bijna € 2,4 miljoen hoeft te vergoeden en het geld weer terug krijgt van Hoorne Vastgoed nadat de rechtbank eerder anders besloot. Het is slechts een douceurtje voor Almere want Noorderplassen-West CV slaagde er in 2013 in om bij de rechter bijna  € 32 mln terug te vorderen van de 35 miljoen die het in 2002 voor de bouwgrond betaalde.

Inmiddels meldt de gemeente dat er 20 jaar na de oorspronkelijke plannen voor het gebied alsnog gebouwd kan gaan worden op Isla Bonita.  De gemeente heeft een tender uitgeschreven voor de ‘Parel van Almere’ waarbij maximaal 350 woningen ontwikkeld mogen worden. ‘Met deze tender wordt partijen de mogelijkheid geboden om een maximum aan creativiteit in hun plannen te kunnen ontplooien en het woonprogramma en de openbare ruimte op elkaar aan te laten aansluiten, met name op ruimtelijke inpassing. De ambitie is dat op deze wijze het hoogwaardige gebied wordt gerealiseerd, dat de gemeente voor ogen staat.’

De tender staat nog open tot maandag 10 oktober