Investeringsklimaat vastgoed weer vriendelijker in 2024

Het aantal investeringen in vastgoed neemt dit jaar weer toe, zo verwacht Savills. De internationale vastgoedadviseur baseert zich op recent onderzoek onder zijn researchafdelingen en reviews van zijn investment teams.  

Savills publiceerde onlangs zijn outlook voor 2024. Het bedrijf ziet een positiever investeringsklimaat voor vastgoed ontstaan. Het optimisme concentreert zich vooral op specifieke sectoren, waarbij 70% een positieve ontwikkeling ziet voor meergezinswoningen en 66% voor industrieel- en logistiek vastgoed. Savills voorspelt dat de investeringsactiviteit in het derde kwartaal van 2024 opveert, gedreven door enkele grote markten, waaronder de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

Ook in Nederland wordt een herstel in investeringsactiviteit in 2024 verwacht. Het herstel wordt voornamelijk gedreven door de stabilisatie van de Europese kapitaalmarkten en positievere vooruitzichten voor de Nederlandse economie in 2024.

Savills is het meest optimistisch over de activiteit in de logistieke markt, dankzij sterke marktfundamenten en vooruitzichten voor huurgroei, waarbij de huren stijgen vanwege de aanhoudende vraag en de hoge consumentenbestedingen in de meeste gebieden. Ondanks de veranderende regelgeving biedt de woningmarkt solide fundamenten, stelt de vastgoedadviseur, mede vanwege de anticyclische kenmerken van dit type vastgoed. Dit geldt vooral voor meergezinswoningen en Purpose Built Student Accommodation (PBSA) in grote steden.

Kantorensector

Voor de Nederlandse kantorensector voorspelt Savills overwegend stabiele tophuren. Alleen de allerbeste gebouwen op de beste locaties in de grootste vier Nederlandse steden (G4) zullen naar verwachting een stijging van tophuren zien. Voor secundaire kantoren wordt een stabilisatie of een kleine daling van de huren verwacht, als gevolg van veranderende vraag vanuit gebruikers. Eventuele huurstijgingen voor deze secundaire kantoren zullen afhangen van het upgraden van deze objecten.

Top picks

De vastgoedadviseur beveelt een aantal ‘top picks’ aan, afhankelijk van beleggingsstrategie. Voor core- en core-plus-strategieën ziet het bedrijf veel kansen voor hoogwaardige kantoren (Amsterdam Zuidas, Utrecht Stationsgebied, Rotterdam CBD) die voldoen aan de ESG-criteria van de huurder. Ook zeer grote volumes, die op gunstige prijsniveaus kunnen worden verworven, hoogwaardige kantoren op openbaarvervoerlocaties in grotere regionale steden en logistiek vastgoed in de belangrijkste logistieke hotspots zouden zeer kansrijk zijn.

Savills wijst verder op logistiek vastgoed, zij het van hogere of lagere kwaliteit, met korte huurcontracten vanwege huurgroei na mutatie, woningen op plaatsen met een sterke verstedelijkingstrend, met name meergezinswoningen en PBSA, en food-gedreven retail, vooral die met een hoog aan voedsel-gerelateerde (>75%) huurders, zoals in wijkwinkelcentra.

Value-add strategieën

Voor value-add strategieën denkt Savills aan herpositionering van bestaande hotels, met name op basis van ESG-criteria binnen de context van toeristen die 'milieubewuster' worden, en de aanpassing van kantoren op 'prime' & 'secondary' locaties, inclusief kantoren in de nabijheid van openbaar vervoersknooppunten. Ook brownfield ontwikkelingen nabij of op Science Parks, met 'life science' ontwikkelingen in het bijzonder, logistiek en licht-industrieel op multimodale locaties met ESG-optimaliserend potentieel en brownfield locaties op bestaande bedrijventerreinen, zouden het goed kunnen doen.

Impactstrategie

Wat betreft opportunistische strategieën denkt Savills aan leegstaande kantoorpanden op secundaire locaties in de Randstad, zoals Amsterdam Sloterdijk en Zuidoost, en hoogbouw woningontwikkelingen.

“Naast de ‘klassieke’ beleggingsstrategieën zou ik hier een nieuwe categorie aan willen toevoegen: de impactstrategie”, zegt Jordy Diepeveen, director Investment bij Savills in Nederland. “Dit kan van toepassing zijn op verschillende soorten vastgoed, maar bestaat meestal uit woningbouwproducten. Lokale overheden staan steeds meer open voor samenwerking met investeerders die werken met impactstrategieën, terwijl het aantrekken van kapitaal voor dergelijke strategieën momentum heeft.”