Inflatie daalt in december naar 1,2%

Op basis van de gegevens die het CBS nu heeft, komt de inflatie over de december 2023 uit op 1,2%. In november bedroeg de inflatie 1,6%.

Het betreft een snelle raming, aangezien de brongegevens nog onvolledig zijn. Wel is al duidelijk dat het inflatiepercentage verder wordt beteugeld. De periodieke verhogingen van de beleidsrente door de ECB lijken daarmee hun vruchten af te werpen.

De CPI, consumentenprijsindex, geeft ook inzicht in de prijsontwikkeling ten opzichte van een maand eerder. Volgens de snelle raming lagen prijzen voor consumenten in december 2023 gemiddeld op vrijwel hetzelfde niveau als in november 2023.

De prijsontwikkeling van energie heeft al geruime tijd een grote invloed op het verloop van de inflatie. Exclusief energie bedroeg de inflatie bij de snelle raming 3,4%. In november was dat 4,2%. De inflatie zonder energie en motorbrandstoffen piekte in februari en maart met 8,1% en is sindsdien gedaald.

Met het cijfer van december kan ook de inflatie van 2023 worden geraamd. Bij de snelle raming waren consumentengoederen en –diensten in het afgelopen jaar 3,8% duurder dan in 2022.