In 2023 recordaantal juridische geschillen over bouw en verduurzaming

Het aantal bouwzaken steeg vorig jaar met maar liefst 36 procent tot 11.100 meldingen. Bovendien zijn er aanzienlijk meer juridische hulpvragen over zonnepanelen (+28 procent) dan een jaar eerder.

Dat laatste is opvallend omdat er in 2022 al sprake was van een verdubbeling in vergelijking met 2021. Dit blijkt uit de Juridische Barometer 2023 van Stichting Achmea Rechtsbijstand, een van de grootste rechtshulpverleners van Nederland.

Verduurzaming

Het afgelopen jaar stond vooral in het teken van stijgende prijzen en leveringsproblemen in de bouw, door een tekort aan materialen, hoge grondstoffenprijzen en personeelstekorten. Mede door de hoge energieprijzen maken steeds meer Nederlanders daarnaast werk van de verduurzaming van hun woning en dat wordt ook weerspiegeld in de aard van de juridische hulpvragen.

De geschillen over bouwzaken nemen, net als vorig jaar, onverminderd toe: van 8.165 in 2022 naar 11.100 in 2023. Dit komt omdat verbouwingen niet voldoen aan de verwachtingen, te lang duren of dat materialen te laat of helemaal niet worden geleverd. Ook ontstaat vaak onenigheid over de prijzen, omdat aannemers de hogere inkoop- en loonkosten doorberekenen aan klanten. Tegelijkertijd ziet SAR ook een stijging (+15 procent) van het aantal vragen over verborgen gebreken in de woning die bijvoorbeeld kunnen ontstaan door klimaatverandering en overmatige regenval, zoals paalrot of funderingsproblemen.

Buren

Doordat veel Nederlanders hun woning verduurzamen, nemen ook conflicten met buren toe (+5 procent). Zo wordt de schittering van zonnepanelen of geluidsoverlast van warmtepompen door buren vaak als hinderlijk ervaren. Verder is er regelmatig onenigheid over waterschades die worden veroorzaakt doordat de aannemer van de buren onder de maat presteert.

Tegelijkertijd beklagen óók veel afnemers zich over de kwaliteit van zonnepanelen. Zo is in 2023 – net als in het voorgaande jaar – sprake van een forse toename (+28 procent) van het aantal geschillen met leveranciers van zonnepanelen. Net als bij geschillen over bouwzaken wordt dit veroorzaakt door overeenkomsten die niet worden nagekomen, leveringsproblemen en een gebrek aan gekwalificeerde monteurs. Door deze optelsom van factoren worden de zonnepanelen niet deskundig geïnstalleerd, voldoen zij niet altijd aan de kwaliteitseisen of is sprake van lange levertijden.

Juridische hulp

Stichting Achmea Rechtsbijstand geeft onafhankelijke juridische hulp aan mensen met een rechtsbijstandsverzekering van Interpolis, Centraal Beheer, FBTO, Avéro Achmea, HEMA en InShared. Bij elkaar zo’n 1,3 miljoen huishoudens en bedrijven. Sinds 2014 publiceert Stichting Achmea Rechtsbijstand in januari de Juridische Barometer.