INTERVIEW Bas en Tim van Veggel: 'We opereren lean and mean'

Timeless Investments, het investeringsvehikel van de familie Van Veggel, is actief in Nederland, Duitsland en de VS, onder andere met COD, ZOM, Stonebridge en Timevest.

Timeless Investments, het investeringsvehikel van de familie Van Veggel, is actief in Nederland, Duitsland en de VS, onder andere met COD, ZOM, Stonebridge en Timevest.

Door Ronald de Blauw
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 2, 26 februari 2016


Een familieonderneming in de ware zin van het woord, dat is Timeless Investments, het investeringsvehikel van de familie Van Veggel. De broers Bas en Tim doen samen met mede-directielid Richard Baltus het dagelijkse management, terwijl vader Hans zich op iets meer afstand bezighoudt met zaken als strategie, design en ontwikkeling.

Gezamenlijk zijn ze aandeelhouder van Timeless en investeren ze via deze holding in gevestigde vastgoedbedrijven zoals ZOM, ZRS en Stonebridge in de Verenigde Staten, Timevest in onder andere Duitsland en COD in Nederland. Bovendien hebben de Van Veggels een omvangrijke beleggingsportefeuille in Nederland met rond de 1000 woningen en ook commercieel vastgoed, waaronder het woning- en kantoorcomplex op de hoek van de Rubensstraat en het Minervaplein waar ze zelf kantoor houden. Naast de hoofdzakelijke vastgoedactiviteiten zijn er ook belangen buiten het vastgoed die een gezonde balans waarborgen van het vermogen op de lange termijn.

Portugal
Ze vullen elkaar goed aan, en ieder heeft zijn eigen specialiteit, vertellen Tim (32) en zijn vijf jaar oudere broer Bas (37) in het strak vormgegeven nieuwe kantoor in Amsterdam-Zuid. Dat staat op steenworp afstand van het kantoor van COD, de projectontwikkelaar die samen met de gebroeders Pleijsier gedreven wordt.
Tim is meer financieel onderlegd en heeft ook de nodige accountancypapieren en ervaring, terwijl Bas de meer commerciële man is. Hans, die tegenwoordig in Portugal resideert, heeft zijn eigen aanvullende netwerk en is zeer actief in de acquisitie- en conceptfase. Nieuwe initiatieven worden door Hans mede vormgegeven vanuit een in-house creatieve denktank: ‘special concepts’ gedreven vanuit zijn voorliefde voor architectuur, stedenbouw en kunst.

‘In aanvulling op veel telefonisch contact komen we elke drie à vier weken met Hans bijeen om nieuwe ideeën en de lopende zaken te bespreken’, legt Bas uit. ‘Ieder neemt zijn eigen verantwoordelijkheid, maar over grote investeringen en nieuwe projecten nemen we in unanimiteit besluiten.’ De werkwijze van Timeless, COD en de andere ondernemingen vertoont raakvlakken met hoe Multi bij de start opereerde nadat Hans van Veggel de ontwikkelaar mede had opgericht: lean and mean, met oog voor kwaliteit en design, vooral binnenstedelijk opererend. Projecten als het RAI-hotel en Prins en Keizer aan de Vijzelstraat zijn hier voorbeelden van.

Generali
Van een heel andere orde is de samenwerking met Tristan Capital Partners, een Londense private equity partij die voor veelal Amerikaanse instituten investeert in Europees vastgoed. Tristan en Timeless namen vorig jaar voor € 212 mln de Leone-portefeuille van Generali in Nederland over. Tim: ‘Wij doen niet alleen het management, maar participeren hier financieel ook in. Geen meerderheidsbelang, maar wel een substantieel aandeel. Dit was een voorwaarde voor ons en verklaart de reden om bij hoge uitzondering voor derden het asset management te voeren, terwijl we voorheen voornamelijk voor onze eigen opgebouwde portefeuille werkten. Vanuit deze betrokkenheid zijn we actief bezig om waarde toe te voegen aan ons bezit.’ Tristan is weliswaar een financieel gedreven private equity partij, maar heeft volgens Tim echt feeling met het vastgoed. ‘Ze nemen uitgebreid de moeite om de panden met eigen ogen te gaan bekijken en hebben een hands-on approach.’

Tristan wil het niet bij deze investeringen in Nederland alleen houden en is op zoek naar nieuwe beleggingskansen. Maar vooral in de regio Amsterdam is ‘het momenteel oppassen om aan de bal te komen.’ Een nieuwe gezamenlijke aankoop is echter zeker niet uitgesloten.
Met deze tak van sport heeft Timeless nu alle disciplines in huis: de eigen beleggingen voor de lange termijn, als asset manager meer value-add investeringen voor de middellange termijn en projectontwikkeling met een beoogde exit tijdens of na realisatie aan eindbeleggers.

B.Amsterdam
Een bijzonder object in de eigen portefeuille is B.Amsterdam, een zelf ontwikkeld centrum voor start-ups en innovatieve ondernemingen in het voormalige IBM-kantoor in de Riekerpolder. Tien jaar lang stond het 15.000 m² grote gebouw leeg, een erfenis uit de Multi-kantorenportefeuille die overging naar COD. Nu is het pand, in samenwerking met mede-initiatiefnemers van B.Amsterdam Guus Meulendijks en Ricardo van Loenen, weer volledig in gebruik, bij starters en al meer gevestigde bedrijven zoals Newcraft. Ook is er een restaurant en bar, ruimte voor evenementen en een daktuin waar groenten worden verbouwd. ‘Het is een uniek concept waar veel meer interactie tussen de gebruikers ontstaat dan bij andere werkconcepten’, legt Bas uit. ‘Ook het gebied Riekerpolder wordt zo geactiveerd. Op de langere termijn ontstaan hier mogelijk kansen voor woningbouw, en dan kan B.Amsterdam als aanjager van het gebied werken.’

In 2000 opgericht
Timeless Investments werd in 2000 opgericht door Hans van Veggel om de private beleggingen in onder te brengen en was tot vorig jaar gevestigd aan het Lange Voorhout in Den Haag. Het investeringsportfolio is heel divers en geografisch gespreid. Bij de holding werken 8 mensen en bij COD eenzelfde aantal. ZOM heeft een personeelsbestand van circa 50 mensen en property manager ZRS heeft circa 600 medewerkers in dienst.

ZOM, ZRS en Stonebridge
Timeless is enig aandeelhouder van ZOM, een woningontwikkelaar die in 1977 werd opgericht door Joost Zyderveld, eigenaar van de gelijknamige Nederlandse oliemaatschappij. Vanaf dat jaar legde hij zich volledig toe op vastgoed.
Twintig jaar later nam Hans van Veggel met andere investeringspartners ZOM USA over, inmiddels als enig aandeelhouder uitgegroeid tot een grote projectontwikkelaar aan de Oostkust van de Verenigde Staten. ZOM heeft gedurende de jaren 16.500 woningen ontwikkeld en heeft op dit moment circa 8500 woningen voor circa $ 2 mrd dollar in ontwikkeling. ZOM richt zich op hoogwaardige huurappartementen op centrale locaties, niet alleen in Florida, maar ook in Texas en Washington DC. Het business model is lichter, maar meer schaalbaar geworden in vergelijking met vroeger door het aantrekken van Amerikaanse institutionele investeringspartners. Samen met ZOM als de ontwikkelaar gaan deze partijen risicodragend mee in een project.

Het management voor de woningportefeuille van ZOM en van andere institutionele eigenaren wordt uitgevoerd door ZRS Management, eveneens eigendom van Timeless. ZRS heeft meer dan 30.000 huurwoningen in de Verenigde Staten in beheer.
Stonebridge Investments richt zich op value-add strategies door het kopen en optimaliseren van verhuurde huurwoningcomplexen in Washington DC en Atlanta via een lokaal team geleid door partner Kees Bruggen. Een deel van het eigen vermogen in de projecten wordt opgehaald bij Nederlandse particuliere investeerders met nu circa € 100 mln aan vastgoed onder beheer.

COD
COD (Cradle of Development) ontstond in 2010 toen de kantorenportefeuille van Multi werd afgesplitst. Vanuit een nieuw kantoor in Amsterdam ging de ontwikkelaar aan de slag met de herontwikkeling en ook met nieuwbouwprojecten die via tenders of onderhands zijn binnengehaald. Recente voorbeelden zijn het NHow-hotel bij de RAI, ontworpen door Rem Koolhaas en zijn buro OMA, De Nieuwe Boompjes in Rotterdam, de herontwikkeling van het monumentale UvA-pand aan de Mauritskade aan het Oosterpark, het luxe wooncomplex RIV op de Kop van de Zuidas en Nautique Living met circa 900 woningen op voormalige NDSM-werf (samen met Verweij Mungra). Onlangs werd Motel One op de Zuidas opgeleverd en onder meer Prins en Keizer, de heron