Hypotheker: Herstel op huizenmarkt zet door

Het totale aantal hypotheekaanvragen in het derde kwartaal van dit jaar lag 1% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Dat zegt hypotheekadviseur De Hypotheker. In het tweede kwartaal was nog sprake van een daling van maar liefst 31% ten opzichte van dezelfde periode in 2022. Het herstel op de huizenmarkt lijkt volgens De Hypotheker dan ook door te zetten. Vooral het aantal aanvragen voor de aankoop van een woning is significant gestegen (+13%).

Starters

Hierbij is de positie van starters sterk verbeterd ten opzichte van het vorige kwartaal. In de categorie huizenkopers tot 35 jaar is sprake van een stijging van maar liefst 26 procent. Dat blijkt uit de nieuwste Hypotheekindex van De Hypotheker.

Woningkrapte

Bij het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning is in de hogere leeftijdscategorieën sprake van een bescheiden stijging, zoals bij 55-plussers (+8%) en huizenkopers in de leeftijd van 45 tot 55 jaar (+4%). Ondanks de gestegen woningkrapte zijn er nog voldoende mogelijkheden voor huizenkopers, gezien de forse stijging van het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning.

Huizenprijzen stijgen

Nu de woningmarkt weer herstelt, is ook sprake van een lichte stijging van de huizenprijzen. Zo wordt zelfs weer vaker boven de vraagprijs geboden en worden huizen sneller verkocht. Dit is terug te zien in de hoogte van het gemiddelde hypotheekbedrag; deze bedraagt nu € 316.000. Dat is een stijging van 2% in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden. In het tweede kwartaal van 2023 was nog sprake van een daling van het gemiddelde hypotheekbedrag (-4%) in vergelijking met dezelfde periode in 2022. Dit is volgens De Hypotheker ook een signaal dat de woningmarkt aan het herstellen is.

Laatste nieuws

Evenementen