Hypotheekrente daalt al tien weken op rij

De vaste hypotheekrente daalt al sinds eind oktober 2023. In die periode is de middel(lange) rente 5 jaar vast met NHG het meest (-0,7 procentpunt) verlaagd. Maar ook de daling van de lange hypotheekrente 30 jaar vast met NHG nadert inmiddels de half procentpunt. Dat blijkt uit cijfers van de Hypotheekshop.

Daardoor hebben de scherpste hypotheektarieven op 5, 10 en 20 jaar vast met NHG de grens van 4% al weer geslecht en is het een kwestie van tijd voordat ook 30 jaar vast met NHG die barrière doorbreekt. De hypotheekrente bevindt zich hiermee weer op het niveau van september 2022, het jaar van de grote stijging.

De snelheid van de huidige daling zegt veel over de mate van concurrentie op de hypotheekmarkt, zeker in vergelijking met bijvoorbeeld die bij de spaarrentes. Om de daling in perspectief te zetten: het is de grootste daling in 10 weken tijd van het belangrijkste hypotheektarief (10 jaar NHG), sinds het begin van onze meting in 2004 (-0,64%-punt).

Of de daling de komende weken verder doorzet is uiteraard afhankelijk van de ontwikkeling van de kapitaalmarktrente, die bepalend is voor de (middel)lange hypotheekrente. Voor 2024 verwachten we een daling van de kapitaalmarktrente, omdat de Europese Centrale Bank (ECB) het monetair beleid heeft verkrapt om de economie af te remmen en de hoge inflatie tegen te gaan.

De ontwikkeling van kortlopende hypotheekrentes (variabel en 1 en 2 jaar vast) hangt meer direct af van het rentebeleid van de ECB. Deze rentes zijn vooral belangrijk zijn voor doorstromers (als vervangende rente op de oude hypotheek in geval van een meeneemhypotheken, en bij overbruggingsfinancieringen). Op dit moment verwachten we dat de ECB de depositorente komende tijd nog constant houdt, maar dat bank de rente in de loop van 2024 geleidelijk aan wat zal verlagen om te voorkomen dat de economie in een langdurige recessie terechtkomt.