Huurwijzigingen van De Jonge funest voor onderhoud woonmonumenten

Volgens erfgoedorganisaties zullen veranderende verhuurregels voor monumenten het onderhoud en de renovatie niet langer financieel haalbaar maken.

Het gaat om het woningwaarderingsstelsel WWS in het kader van het wetsvoorstel Betaalbare Huur. Als de wijzigingen in de puntentelling voor het huren van monumenten doorgaat, zoals minister Hugo de Jonge (BZK) dat wil, gaan de huren van monumentale woonhuizen omlaag, wat een funeste uitwerking heeft op de exploitatie van dergelijke panden.  

Kosten

Eigenaren van de panden zullen de kosten voor onderhoud, renovatie en verduurzaming niet langer van de huuropbrengsten kunnen betalen. Dat hebben de Samenwerkingsorganisatie Monumenteneigenaren (SOM), de Federatie Instandhouding Monumenten (FIM) en het Landelijk Hofjesberaad laten weten in het blad Monumentaal.

De berekeningen zijn gedaan door onderzoeksbureau VPRC in opdracht van het ministerie. In sommige gevallen leidt toepassing van de nieuwe regels tot een huurdaling van 36%. Het betreft hier ongeveer 6500 woningen, waaronder veel monumenten en hofjeswoningen vallen.

De erfgoedorganisaties hebben de Kamer gevraagd de oude regeling te handhaven, dan wel een nieuwe regeling te bedenken die past bij de monumenten en hofjes.