Huurrechten benzinestations goud geld waard

De A12 bij Den Haag is al dagen het toneel van demonstranten die door middel van snelwegblokkades de subsidie op fossiele brandstoffen willen aankaarten. Om ook het verdienmodel van de overheid aan te pakken hadden ze beter een ander stuk snelweg kunnen pakken. 

Afgelopen woensdag werden de huurrechten van 27 tankstationlocaties langs de Nederlandse rijkswegen geveild door Troostwijk Auctions en Pillar notarissen in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf. De huurrechten werden voor bijna 300 miljoen geveild (€ 289.198.501). Zes locaties veranderden van eigenaar.

Tankstation ‘Haarrijn’ aan de A2, van Amsterdam naar Utrecht, bracht het hoogste bedrag op. Met een bedrag van meer dan 41 miljoen (€ 41.001.004) bleef Shell eigenaar van dit, één van Nederlands drukste, tankstation. TotalEnergies wist voor 21 miljoen eigenaar te blijven van Aurora langs de A4.
Het vorige recordbedrag dateerde uit 2021, toen er € 27.511.500 werd geboden op tankstation Honswijck langs de A1. Met de huidige veilingronde is dit bedrag dus ruimschoots overtroffen.

Geen van de geveilde kavels bevindt zich direct aan de A12, al dagen het toneel van blokkades tegen subsidie op fossiele brandstoffen. Het dichtstbijzijnde tankstation dat ook werd geveild is dat aan de N11 bij Bodegraven. 

De directe opbrengst van de veiling van de tankstations gaat naar de staat en bedraaagt dit jaar bijna € 118 miljoen, ondanks dat er één tankstation minder werd geveild dan vorig jaar. Toen ging ruim € 71 miljoen naar de staat.