Huurprijzen kamers, studio’s en appartementen weer in de lift

De International Rent Index per stad van HousingAnywhere, Europa's grootste platform voor middellange- tot langetermijnverhuur, laat zien dat de huurprijsstijgingen in het derde kwartaal van 2023 weer aantrekken. Studentensteden in Nederland behoren tot de duurste van Europa.

De 21e editie van de Index registreert een gemiddelde kwartaal-op-kwartaal (QoQ) prijsstijging voor alle geanalyseerde vastgoedtypes van 3,1% (versus 1,5% in het vorige kwartaal). Over het geheel genomen is de gemiddelde jaar-op-jaar (YoY) prijsstijging voor alle vastgoedtypes nog steeds 9%, slechts iets lager vergeleken met de YoY van de vorige editie (9,6%).

De Huurindex analyseert de prijsontwikkelingen voor kamers, studio's en appartementen met één tot drie slaapkamers, meestal gemeubileerd en gewild bij studenten en jonge professionals, in 23 populairste bestemmingssteden in heel Europa. Voor de 21e kwartaaleditie van de Huurindex per stad heeft HousingAnywhere 74.594 objecten geanalyseerd die het afgelopen jaar op het platform werden aangeboden.

Prijsdaling van korte duur

Begin 2023 begonnen de stijgingen van de huurprijzen QoQ af te nemen, na twee jaar van acute stijgingen. Deze recente trend van een prijsdaling is mogelijk slechts van korte duur: de prijsstijgingen in Q3 zijn weer opgelopen tijdens het piekseizoen voor huurwoningen, de tijd van het jaar waarin mensen het meest verhuizen. Studio's laten de grootste prijsstijging zien op kwartaalbasis (6,1%), terwijl kamers ook een aanzienlijke stijging laten zien na twee kwartalen van prijsstagnatie (2,5%). Appartementen laten echter een gematigde stijging zien van slechts 0,7% QoQ.

De totale QoQ-stijgingen in het derde kwartaal van dit jaar zorgen ervoor dat de prijzen nog steeds aanzienlijk hoger liggen dan een jaar geleden, met prijsstijgingen op jaarbasis van 8,8% voor studio's, 9,7% voor kamers en 8,7% voor appartementen.

Kamerprijzen stijgen, behalve in Nederland

Aan de eerder waargenomen stagnatie van de kamerprijzen lijkt in de meeste Europese steden een einde te zijn gekomen. Tegen een achtergrond van studenten die protesteerden tegen de hoge huren in Italië en studenten die kampeerden voor universiteiten in Milaan en Rome, registreerde Milaan met 12,6% de hoogste kwartaal-op-kwartaal stijging voor kamers in heel Europa.

Hoewel nog steeds meer betaalbaar in vergelijking met andere Europese steden, zagen Spaanse en Portugese steden steilere stijgingen voor kamers op kwartaalbasis, met Valencia, Madrid en Porto die respectievelijk een stijging van 7,1%, 6,7% en 5,9% op kwartaalbasis lieten zien.

Afwijkend van de Europese trend registreren alle Nederlandse steden die in de Index zijn geanalyseerd - Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht - een QoQ-stagnatie of zelfs een daling van de kamerprijzen. Deze vertraging in de prijsontwikkeling vertaalt zich echter nog niet in betaalbare prijzen, want Amsterdam, Den Haag en Rotterdam hebben nog steeds enkele van de hoogste kamerprijzen in heel Europa.

Amsterdam is de duurste

Amsterdam heeft in de huurindex de hoogste gemiddelde kamerprijs met € 940 per maand. München en Keulen volgen met € 895 en € 845. Den Haag neemt plaats vijf in met € 800, Rotterdam staat op plaats acht met een gemiddelde kamerprijs van € 750.

De stad Utrecht laat verrassende en significante prijsdalingen zien, zowel op kwartaalbasis (-13,8%) als op jaarbasis (-18,8%). Dit is de enige stad van de 23 waar de kamerprijzen lager zijn dan een jaar geleden. Duitse steden blijven ook een van de duurste in Europa als het gaat om kamerprijzen, met Hamburg en München met een prijsgroei van 5,4% en 5,3% op kwartaalbasis.

Appartementen

Dit kwartaal halen de meest betaalbare steden in Duitsland de duurste steden in: terwijl München en Berlijn in de top 10 staan van steden met de hoogste appartementprijzen (met mediane huren van respectievelijk €1.760 en €1.600), registreren Keulen en Frankfurt hoge stijgingen op kwartaalbasis (11,0% en 4,0%) en op jaarbasis (16,7% en 12,3%).

Drie van de Italiaanse steden die in de Index zijn geanalyseerd staan in de top 10 van hoogste absolute appartementprijzen, maar de huurprijzen in Milaan blijven gelijk vergeleken met vorig jaar. Turijn blijft de meest betaalbare stad voor appartementen in Europa. De Portugese huizenmarkt lijkt zich in een tijdelijk evenwicht te bevinden na de sterke stijgingen voor appartementen in de vorige editie.

Lissabon blijft de op een na duurste stad (€2.000), maar voor deze editie van de huurprijsindex registreert de stad een daling van -16,7% op kwartaalbasis en -8,7% op jaarbasis. De prijzen van appartementen in Porto blijven gelijk aan die van het vorige kwartaal, maar liggen nog steeds 16,7% hoger dan een jaar geleden.

Nederlandse steden blijven behoren tot de duurste in Europa, maar terwijl Amsterdam de hoogste absolute prijs behoudt, registreert het ook een prijsdaling op jaarbasis van -2,1%.

Studio’s

Over het algemeen noteren Duitse en Nederlandse steden hogere studioprijzen dan de rest van Europa, net als voor kamers. Deze twee woningtypes zijn vooral interessant voor jonge en mobiele bevolkingsgroepen die op zoek zijn naar een nieuwe woning in het buitenland. Door de aanhoudende woningnood lopen beide landen echter het risico het af te leggen tegen andere landen als het gaat om het aantrekken en behouden van internationale studenten en geschoolde arbeidskrachten.

In Portugal zijn de prijsontwikkelingen voor studio's duizelingwekkend, met Porto dat een prijsstijging van 73,0% laat zien ten opzichte van vorig jaar. In Spanje blijft Valencia de meest betaalbare stad voor studio's (€836), maar met een stijging van 27,6% op kwartaalbasis en 19,4% op jaarbasis haalt het de prijsniveaus in andere Spaanse steden snel in.