Huurindexatie in balans

Er is veel te doen om betaalbaarheid. Door de krapte op de woningmarkt worstelen steeds meer mensen met het vinden van een betaalbare woning. 

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 1, 26 januari 2024

Anderen hebben weer problemen met het betalen van de huurverhoging, nu de inflatie alle kanten op springt. Vandaar ook dat demissionair minister De Jonge wil ingrijpen en zowel de huurstelling als de huurindexatie wil reguleren. Oud-kamerlid Nijboer wilde de huurverhoging beperken tot de inflatie plus 1%. Maar hoe voorkom je dan dat woningen straks wel betaalbaar, maar niet langer verhuurbaar worden?

Dirk Brounen (Tias) keek hoe de huurindexatie zich heeft verhouden tot inflatie plus 1%. Hij vergeleek de huurverhogingen van IVBN-leden in het geliberaliseerde deel van de huurwoningmarkt met de cijfers van CBS. De IVBN-huurverhoging bleek meestal lager uit te vallen dan het CBS-gemiddelde en ook lager dan inflatie plus 1%, zowel op basis van CPI als van CAO-loonontwikkeling. Tot slot bleek de huurverhoging ook regelmatig lager dan de ontwikkeling van de bouwkosten (BDB-index voor nieuwbouwwoningen).

Hoewel het beeld in de media anders doet vermoeden, is de conclusie van Brounen dat huurindexatie in de Nederlandse woningmarkt gebeurt op basis van redelijkheid en billijkheid. In de afgelopen jaren werden huren immers gemiddeld verhoogd met CPI-inflatie plus 1%. Deze huurindexatie houdt rekening met de gerechtvaardigde belangen van zowel huurder als verhuurder. Genoeg huurverhoging voor verhuurders en investeerders om op lange termijn actief te blijven als duurzame aanbieder in deze markt en niet te veel huurverhoging, zodat huren betaalbaar blijft, ook op de langere termijn.

De whitepaper van Dirk Brounen over de balans in de huurindexatie is te vinden op vastgoedlab.nl