Huren logistiek vooral in Nederland in de lift

De huren van distributiecentra stijgen, vooral in het volgebouwde Nederland. Dit stelt vermogensbeheerder Fidelity. 

De huuropbrengsten van Europese - distributiecentra zijn in de afgelopen drie jaar harder gestegen dan die van andere bedrijfspanden, blijkt uit de Grafiek van de Week van Fidelity International. De vermogensbeheerder verwacht de komende 18 tot 24 maanden nog een verdere stijging van de huurprijzen door een tekort aan nieuwe panden.

Druk op nieuwbouw

'Voornamelijk in dichtbevolkte landen zoals Nederland is het moeilijk om aan bouwgrond te komen als gevolg van strenge regelgeving. Verder spelen het economisch klimaat, de torenhoge bouwkosten, minder gunstige financieringsvoorwaarden en het tekort aan bouwpersoneel een rol bij de stijging van huurprijzen van distributiecentra in Nederland', aldus Fidelity.

Meer voorraad aanhouden

Daarnaast heeft, vooral in andere regio's, de verschuiving van offline naar online winkelen de huurprijzen van distributiecentra aangejaagd. Daarnaast ziet Fidelity reshoring van bedrijfsactiviteiten, als gevolg van problemen in de toeleveringsketens, de vraag naar distributiecentra stuwt. Door de problemen in de toeleveringsketens zijn bedrijven geneigd meer voorraad aan te houden en daar is ruimte voor nodig.