Huizenbezitter maakt zich weinig zorgen over klimaatschade

Twee derde van de huiseigenaren vindt de kans op funderingsproblemen te klein en driekwart acht de kans op overstroming te gering om zich daarover ongerust te maken. Dat blijkt uit de Consumentenmonitor Hypotheekbezitters van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Eerder AFM-onderzoek wees uit, dat de groeiende kans op funderings- en overstromingsschade grote financiële gevolgen kan hebben voor huiseigenaren. Naar schatting krijgen 1 miljoen woningen voor 2050 te maken met funderingsschade. Op kortere termijn treft dit volgens de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur 400.000 woningen. Funderingsschade is niet verzekerbaar en overstromingsschade slechts ten dele. Woningeigenaren moeten deze kosten grotendeels zelf dragen.

In het onderzoek van de Consumentenmonitor maakt driekwart van de hypotheekbezitters zich geen zorgen over een mogelijke overstroming van hun huis. Daarnaast vindt twee derde van de hypotheekbezitters de kans op funderingsproblemen te klein om zich zorgen over te maken. Een kwart verwacht dat een verzekeraar de kosten van funderingsproblemen betaalt.

Financiële middelen

De meeste hypotheekbezitters in de Consumentenmonitor geven aan een woning met energielabel C te hebben. Hypotheekbezitters die verduurzaming overwogen maar er toch van afzagen, noemen de materiaalkosten en een gebrek aan financiële middelen vaak als reden.

De meerderheid van de respondenten is nog niet bekend met de diverse subsidie- en financieringsmogelijkheden. Van de hypotheekbezitters die hun woning niet verduurzaamden maar dit wel overwogen, geeft ongeveer een derde aan de plannen nog steeds te hebben.