Hospice Wallon: Van 'iets tofs voor de stad' naar vastgoedveiling

De voormalige Franse culturele ambassade aan de Vijzelgracht in Amsterdam belandt 6 jaar na de overname door private ontwikkelaars op een online vastgoedveiling. 

Het Hospice Wallon heeft een bruto vloeroppervlakte van 5000 m² en ligt op meer dan 2000 m² eigen grond aab de Vijzelgracht 2/2a, hoek Prinsengracht, in Amsterdam.  Tot juni 2016 was het de locatie van het Franse consulaat-generaal en taal en cultuurcentrum Institut Francais des Pays-Bas, beter bekend als ‘Maison Descartes’. 

In  maart 2017 kocht Walen Weeshuis BV - van de ontwikkelaars Cees-Jan Zegers en Huub Verwoolde - het voormalig Hospice Wallon voor ruimt €15 miljoen van de Franse staat, die op dat moment opruiming hield onder haar buitenlandse vastgoedbezit. Tegen het Parool geven de kopers op dat moment aan aan "iets tofs" te willen gaan doen voor de stad met het pand, dat ook beschikt over een grote binnentuin. Een combinatie van horeca en bedrijfsruimten wordt genoemd als nieuwe bestemming. Een toekomst als appartementcomplex ligt minder voor de hand omdat dit volgens het bestemmingsplan niet mogelijk is. 

Nog geen anderhalf jaar later, in september 2018, is het blijkaar uit met de pret. Capricorn Group uit Utrecht neem het "weeshuis" via een aandelentransactie over van Walen Weeshuis, dat nog steeds als eigenaar in het Kadaster staat. Wat er in de jaren na de laatste overname van de eventuele plannen is terecht gekomen is niet duidelijk. Wel werd het pand onder meer gebruikt voor anti-kraak doeleinden. 

Op 19 december gaat het voormalige Walen Weeshuis online geveild worden door Vastgoedveiling.nl. Uit de onderliggende documenten van de veiling blijkt dat de veiling is aangevraagd door een schuldeiser met pandrecht op de (on)roerende zaken. Tot 4 december kunnen geïnteresseerden nog een onderhands bod uitbrengen. 

Managing partner Jan Stroband van Capricorn geeft aan dat de bank heeft besloten tot veiling over te gaan. Over het waarom houdt hij zich op de vlakte al benandrukt hij wel dat de veiling geen betrekking heeft op de rest van de bedrijfvoering van Capricorn. 'Al onze bezittingen zitten in losse BV's. De veiling heeft, heel helaas, alleen betrekking op de BV met Hospice Wallon.'

'Het gaat ons uiteraard wel aan het hart dat het gebouw niet tot ontwikkeling is gekomen', vertelt oud-eigenaar Cees-Jan Zegers. Op grond van een overeenkomst bij de aandelenoverdracht in 2018 onthoudt hij zich verder van commentaar op de naderende veiling.