Heimstaden: ‘Regulering zorgt voor afname betaalbare huurwoningen’

Als de plannen van minister De Jonge om de huurprijzen vergaand te verlagen doorgaan, zal dat permanent schade toebrengen aan de verduurzaming van de Nederlandse woningmarkt, aldus Heimstaden.

Omdat in navolging van de particuliere verhuurders ook institutionele investeerders op grote schaal zullen gaan verkopen en het minder aantrekkelijk wordt om in nieuwbouw te investeren, zal het aantal betaalbare huurwoningen bovendien drastisch afnemen.

Die waarschuwing geeft de van oorsprong Scandinavische institutionele investeerder Heimstaden in zijn reactie op de internetconsultatie van het wetsvoorstel Betaalbaar Huren.

Lees ook:
Onwetend kabinet stuurt aan op massale uitponding
Huurregulering schaadt woningbouw en huuraanbod

Verduurzaming onmogelijk

Met het wetsvoorstel Betaalbaar Huren wil minister Hugo de Jonge het puntenstelsel, dat nu nog alleen van toepassing is op sociale huurwoningen, ook op een groot deel van de vrije sector toepassen. Het voorstel zou moeten zorgen voor meer betaalbare woningen. De prijzen in het door de overheid vastgestelde puntenstelsel liggen in veel gevallen echter zo ver onder marktprijs, dat de financiële haalbaarheid van blijven verhuren in gevaar komt, denkt de woningverhuurder.

Bij woningen die nog verduurzaamd moeten worden is die impact nog groter, omdat de investering voor verduurzaming – zeker tegen de huidige bouw- en renovatiekosten – in veel gevallen een negatief rendement oplevert. Een verhuurder is daardoor niet meer financieel in staat om de verduurzamingen door te voeren, zegt Heimstaden.