Heijmans: gebiedsontwikkeling kan ook leiden tot betere biodiversiteit

Nieuwbouwwoningen kunnen de biodiversiteit in een gebied aanjagen. Deze conclusie trekt Heijmans uit de eerste resultaten van een langer lopend onderzoek naar het effect van natuurinclusieve maatregelen in de nieuwe woonwijk Parijsch in Culemborg.

Voor het eerst heeft Heijmans op grotere schaal de functionaliteit van natuurinclusieve maatregelen onderzocht. Uit de studie blijkt dat de maatregelen om de biodiversiteit in het gebied te bevorderen het gewenste effect hebben. Zo is zeker 30% van de in nieuwbouwwoningen geïntegreerde nestkasten voor vogels bewoond en zorgen groen- en watervoorzieningen in de wijk voor een levendige vegetatie met een aantrekkingskracht op nieuwe groepen insecten.

Tijdens de studie, die van april tot en met september is uitgevoerd, is vooral gekeken naar gebiedsverschillen bij nieuwbouwwoningen mét en zonder biodiversiteitsmaatregelen. In de wijk Parijsch zijn in veel nieuwbouwwoningen nestkasten ingebouwd. Daarin nestelden onder meer zwaluwen, huismussen, mezen en spreeuwen. Sommige kasten zijn dubbel gebruikt; meerdere keren in één broedseizoen met meerdere legsels.

“Wij zijn als ecologen, zeker gezien de nog maar zeer jonge wijken, van nog geen jaar oud tot zeven jaar oud, erg tevreden over de huidige bezetting en kijken positief naar de toekomstige bezettingsgraad,” licht Vincent Nederpel, adviseur ecologie bij Heijmans  toe. Ook gierzwaluwen maken gebruik van deze voorziening. “Gierzwaluwen zijn erg kritisch op hun woonomgeving en het is daarom lastig ze in zo’n nieuw woongebied te krijgen,” weet Nederpel. “Het is ongekend dat dit in nauwelijks twee jaar tijd toch is gelukt.”

De woonwijk Parijsch ligt in het buitengebied van Culemborg. In de wijk zijn robuuste, parkachtige structuren aangelegd, waar overtollig regenwater wordt opgevangen. Nederpel: “We hebben kruiden ingezaaid die veel insecten aantrekken. Samen met de al aanwezige biodiversiteit vormt dat de basis van een heel nieuw ecosysteem. We treffen hier nu allerlei waterinsecten, dagvlinders en libellen, maar ook verschillende amfibiesoorten aan.”

Heijmans heeft de ambitie om een gebied na projectontwikkeling beter achter te laten qua natuurwaarden, dan het bij aanvang is aangetroffen. De resultaten van onderzoek naar de biodiversiteitsmaatregelen in Parijsch zijn de eerste uit een langer lopende monitoringstudie.

img
Redacteur
Profiel