HIH Invest koopt DC in Rijsbergen

HIH Invest Real Estate heeft namens haar institutionele fonds HIH Deutschland+ Core Logistik Invest een distributiecentrum in het Brabantse Rijsbergen gekocht. De verkopende partij is een joint venture bestaande uit ontwikkelaar Dudok Real Estate en aannemer Bouwbedrijf Vrolijk.

Het logistiek centrum bevindt zich op Treeport bedrijvenpark in Rijsbergen, nabij Breda, en is volledig verhuurd aan DNA United Forwarders, een internationale logistieke operator. In mei van dit jaar werd het complex, gelegen op een perceel van 35.145 m², voltooid. Het gebouw heeft een totaal verhuurbare oppervlakte van 20.959 m², waarvan 18.454 m² logistieke ruimte, 857 m² kantoorunits en 1.648 m² entresolruimte. DNA heeft hier zijn hoofdvestiging en slaat het merendeel van zijn goederen op.

Het pand is uitgerust met een warmtepomp, oplaadpunten voor elektrische voertuigen en fietsen en gemeenschappelijke ruimtes voor het personeel. Er zal binnenkort een fotovoltaïsch systeem worden geïnstalleerd om te voorzien in de energiebehoefte van de huurder. De installatie bestrijkt het volledige dakoppervlak. Eventueel overschot aan energie zal worden geleverd aan het elektriciteitsnet en ondersteunt bij de energievoorziening van de stad Breda.

ESG-normen

De faciliteit wordt gecertificeerd met een Breeam 'Zeer Goed' beoordeling. Het magazijn is gebouwd volgens de nieuwste ESG-normen voor de logistieke sector en is in staat om klimaatneutraal te opereren. “Een ander voordeel is het hoge potentieel voor alternatief gebruik, aangezien het in verschillende magazijnsecties kan worden opgesplitst met een hoogte van 12,20 meter”, aldus Maximilian Tappert, Hoofd Transactiemanagement Logistiek.

Doelvolume

De nieuwbouw logistieke faciliteit brengt het aantal activa dat HIH Invest heeft verworven voor HIH Deutschland+ Core Logistik Invest op het totaal van zes. Drie daarvan bevinden zich in Nederland. Het fonds streeft naar een doelvolume van € 500 mln of meer. Hoewel de belangrijkste investeringsbestemming Duitsland is, wordt ongeveer 30% van het fondskapitaal geïnvesteerd in buurlanden (Nederland, Frankrijk, Oostenrijk). Uit gegevens van het Kadaster blijkt dat HIK de joint-venture € 24.641.650 betaalde. 

De koper werd geadviseerd door DLA Piper Nederland  (juridisch), door Meijburg & Co B.V./KPMG (fiscaal) en door Savills Building & Project Consultancy (technisch). De verkoper werd geadviseerd door Schaap (juridisch), EY (belasting) en De Lobel & Partners (commercieel).