Groningse tabaksfabriek moet campus voor bedrijven en cultuur worden

De voormalige tabaksfabriek van Niemeyer in Groningen krijgt een nieuwe toekomst als broedplaats voor bedrijven en culturele instellingen. Ontwikkelaar MWPO uit Groningen is één van de partijen achter de plannen. 

Eerder dit jaar  sloot de tabaksfabriek Koninklijke Theodorus Niemeyer aan de Paterswoldeweg na twee eeuwen Groningse tabaksproductie haar deuren nadat eigenaar Britisch American Tobacco (BAT) de productie van shagtabak verplaatste naar Hongarije. BAT wilde het fabriekscomplex in vrijheid verkopen, maar de gemeente Groningen bedong een voorkeursrecht op deze locatie en maakte daarbij al snel duidelijk dat er van woningbouw geen sprake zal zijn. Daarvoor liggen er al voldoende plannen in de stad aldus de gemeente. Tien jaar eerder verkocht BAT nog het kantoor van Niemeyer in Groningen dat vervolgens word getransformeerd tot studentenwonigen 

In plaats daarvan mikt de gemeente op de realisatie van een campus voor commerciële bedrijvigheid, praktisch geschoolden, startende ondernemers en kunst- en cultuurinstellingen. Vastgoedontwikkelaar MWPO en Campus Groningen (Zernike Campus, de Healthy Ageing Campus bij het UMCG en een samenwerking tussen IT-startups) dienden zich hierna aan als 'ontwikkelcombinatie'.

Begin deze maand prestenteerden zij hun plannen. De Niemeyerfabriek moet een mix van bedrijvigheid, cultuur en beleving worden waar je kan werken, sporten, waar ruimte is voor cultuur, kunst, events en inspiratie.  

De fabriek is c.a. 40.000m2 groot. Het terrein bestaat uit meerdere bouwdelen. De  Industriestraat wordt het nieuwe hart van de fabriek en krijgt een iconische entree. De straat vormt de overgang tussen de stad, het werken en tussen recreëren en ontspannen. De straat wordt geactiveerd door een mix van kantoorgebruikers en collectieve ruimtes die ontmoeting en samenwerking stimuleren. Op de plek van de oude schoorsteen en ketelhuis komt het kloppend hart van het gebied. 

In de komende periode gaan MWPO en Campus Groningen in gesprek met de gemeente, de provincie, ondernemers en omwonenden om de plannen verder uit te werken.