Golf aan arbitrage over wws-punten dreigt door Wet betaalbare huur

Door de komst van Wet betaalbare huur lijkt de Huurcommissie het alleen maar drukker te krijgen. De afgelopen jaren nam het aantal geschillen over de gehanteerde wws-punten bij de bepaling van de huurhoogte sowieso al toe.

Het jaarverslag van de Huurcommissie over 2023 is nog niet uit, maar op verzoek van PropertyNL, dook de commissie alvast in de beschikbare cijfers. 

Er zijn in 2023 totaal 2.401 zaken binnengekomen betreffende de puntentelling, waarvan er voor het einde van het jaar 2.399 worden afgehandeld. Daarmee wordt een langjarige trend van steeds meer zaken op dit vlak voortgezet. In 2020 ging het nog om 2017 zaken, bijna 20% minder. Het jaar erna was er fors minder arbitrage over de punten. Doordat (sociale) huren in coronatijd vaak werden bevroren, werd de commissie een stuk minder -1.405 keer- gezocht om een puntengeschil te beslechten, een ideale gelegenheid om de werkvoorraad -2.859 puntengeschillen- in te lopen. In 2022 kwamen er 2.154 nieuwe zaken binnen, waarvan er 1.953 nog dat jaar werden afgehandeld. 

WOZ-cap naar 187 punten

Door de komst van de Wet betaalbare huur per 1 juli 2024. Een grote hoeveelheid vrijesectorwoningen die nu tot het middensegment behoren vallen straks onder een ander regime, waarbij demissionair minister De Jonge (Wonen) na zijn laatste aanpassing aan het wetsvoorstel een WOZ-cap van 187 punten hanteert. Een huurwoning in het middensegment tot en met 186 WWS-punten gaat maximaal € 1.123 kosten. Door de combinatie van regulering van de middenhuur en het dwingend maken van het woningwaarderingstelsel (wws) is de inschatting dat de huur van ruim 300.000 woningen met gemiddeld € 190 omlaag gaat en het segment met 113.000 huurwoningen groeit.

Huurverlaging

Die voorziene huurdaling door het anders -dwingend- hanteren van het wws-stelsel pakt nog drastischer uit dan in de huidige praktijk bij de Huurcommissie. Kreeg een huurder vorig jaar gelijk bij een geschil over punten dan bedroeg de huurverlaging gemiddeld € 107 per maand, ongeveer hetzelfde als in 2022 (€ 109).

Ook boete

Dat er meer abitrage zal plaatsvinden door de Wet betaalbare huur, vindt Gert-Jan Bakker, consulent bij het Amsterdamse woonplatform !Woon niet vreemd. 'Nu mag de verhuurder telkens weer te hoge huurprijzen vragen, en dan moet elke individuele huurder weer naar de Huurcommissie. Na afloop van een tijdelijk huurcontract komt er nieuwe huurder, en dan vraagt de huisbaas gewoon opnieuw een te hoge huur. Zo werkt dat, zo mag dat. Er is geen straf op het vragen te hoge huurprijzen. Maar met de Wet betaalbare huur verandert dat want het puntensysteem wordt eindelijk dwingend. Dat betekent ook dat gemeenten verhuurders die een hogere huur vragen dan het wws aangeeft kunnen beboeten.'

Zaakjes beter op orde

Het zijn met name particuliere verhuurders 92% die worden getroffen door huurders die arbitrage zoeken over www-punten. In 875 zaken (61%) in 2023 kreeg de huurder gelijk, in 551 de verhuurder (39). Daarmee lijken de verhuurders hun zaakjes al een heel stuk beter op orde te hebben dan in 2021. Toen kregen verhuurders slechts in 11 van de 675 puntengeschillen gelijk.